‘El parlament demana a la comunitat internacional que reconegui la votació del Parlament de Catalunya sobre una República Catalana independent’, així comença la moció que s’ha presentat al parlament escocès instant el reconeixement de la República. Fins ara, el text ha estat signat per vint-i-un diputats de l’SNP i un del grup dels Verds.

A més, la moció demana a diverses institucions europees, entre les quals el Consell d’Europa, que exerceixin un paper fonamental per tal d’assegurar ‘una transició pacífica, diplomàtica i transparent’. També fa una crida a la pau i el diàleg entre el govern català i espanyol en el marc dels drets humans, la democràcia i d’acord amb un dret fonamental com el dret a l’autodeterminació.

La moció posa més pressió sobre la primera ministra Nicola Sturgeon que ha adoptat un rol més aviat distant davant de la situació política de Catalunya. Després de la proclamació de la independència, el govern va publicar un comunicat on afirmava que entenia i respectava la posició del govern català.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb