Els Premis Nacionals de Gastronomia 2025 celebren l’excel·lència de Marc Gascons i l’herència de Fermí Puig

  • L’Acadèmia Catalana de Gastronomia premia trajectòries d’excel·lència i destaca el futur del sector amb una mirada equilibrada entre tradició i creativitat

VilaWeb
Marc Gascons, en una imatge d'arxiu (fotografia: Els Tinars).
11.06.2025 - 20:00

En un acte celebrat al recinte de Món Sant Benet, l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha lliurat els Premis Nacionals de Gastronomia 2025, que reconeixen anualment la millor cuina del país. Enguany, ha tornat a destacar la doble essència de la gastronomia catalana, amb un homenatge tant la creativitat contemporània com a la solidesa de la cuina tradicional.

El Premi Nacional de Gastronomia a la cuina d’autor 2025 ha estat per a Marc Gascons, del restaurant els Tinars (Llagostera), per la seva cuina elegant, senzilla i compromesa amb el territori. Amb una estrella Michelin d’ençà del 2008, l’Acadèmia destaca que Gascons ha sabut renovar la tradició empordanesa amb un estil fresc i honest. Format al costat de referents com Joan Roca, la seva cuina es fonamenta en quatre valors essencials: tradició, producte, senzillesa i elegància.

En la categoria de cuina tradicional, el Premi Nacional de Gastronomia 2025 in memoriam ha reconegut la figura de Fermí Puig, un dels grans noms de la cuina catalana. Amb una trajectòria que inclou estades al Bulli, la direcció del Drolma (amb estrella Michelin) i la creació del Petit Comitè, Puig va dedicar la vida a preservar la cuina clàssica catalana. Conegut també pel seu coneixement cultural i perquè tenia presència als mitjans, la seva mort l’any passat va deixar un llegat profund que l’Acadèmia ha volgut honorar amb la col·laboració de Ferran Adrià i Jordi Basté, encarregats de glossar la seva trajectòria.

Els altres guardonats destacats d’enguany han estat:

  • Montse Serra, de Miramar (Llançà), ha rebut el premi de cap de sala 2025 per la seva trajectòria exemplar al capdavant de la sala d’un restaurant amb dues estrelles Michelin. Amb una sensibilitat especial i una capacitat per transmetre emoció i coneixement, Serra representa una figura clau en l’experiència gastronòmica.
  • El premi revelació 2025 ha estat per a Moha Quach, jove cuiner del restaurant el Terrat de Tarragona. La seva proposta, que combina arrels marroquines, cuina de proximitat i esperit sostenible, ha destacat pel seu respecte pel territori i el rebuig d’additius o tècniques agressives.
  • La periodista Mònica Ramírez ha estat guardonada amb el premi Nèstor Luján de periodisme gastronòmic 2025 per l’article “La cuina puja al tractor”, publicat a la revista Cuina. El text retrata la implicació dels xefs en el món rural i la relació entre alimentació, paisatge i sostenibilitat.
  • Finalment, el premi especial de l’Acadèmia ha estat per a Josper S.A., empresa pionera nascuda a Pineda de Mar el 1969 i reconeguda internacionalment per la seva innovació en forns brasa. Amb presència en més de cent països, Josper ha revolucionat les cuines professionals amb la seva famosa “caixa màgica”.

El president de l’Acadèmia, Carles Vilarrubí, ha remarcat la importància de la gastronomia com a “pilar fonamental de la nostra economia i patrimoni col·lectiu”, i ha recordat el paper clau que tenen tots els actors del sector, des de la pagesia fins als grans cuiners.

L’acte de lliurament, fet en un sopar d’excel·lència a càrrec del xef Iván Margalef del restaurant L’Ó, ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona, CaixaBank i Veolia, i la col·laboració de Renault i Foment Treball.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor