PP i Vox posen contra les cordes la reforma per eliminar el terme “disminuït” de la constitució espanyola

  • La iniciativa requereix una majoria qualificada, és a dir, 210 vots · No reeixirà sense el suport de la dreta

VilaWeb
Redacció
30.09.2021 - 10:39
Actualització: 30.09.2021 - 11:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reforma de la constitució espanyola proposada pel govern de Pedro Sánchez per eliminar del text el terme “disminuït” i substituir-lo pel de “discapacitat” topa de moment amb l’oposició del PP i de Vox, que avui han defensat al congrés espanyol les seves esmenes a la totalitat per tombar la llei. Si mantenen aquesta posició, les dues formacions acabaran fent caure la iniciativa, perquè qualsevol reforma constitucional requereix una majoria reforçada de tres cinquenes parts de l’hemicicle, és a dir 210 diputats.

Previsiblement la reforma superarà el primer escull i continuarà la tramitació amb futur incert. De moment, els grups rebutjaran les esmenes a la totalitat del PP i de Vox.

La iniciativa pretén reformar l’article 49 de la constitució, que diu que els poders públics faran una tasca de previsió, tractament, rehabilitació i integració “dels disminuïts físics, sensorials i psíquics”. Proposa aquesta redacció: “Les persones amb discapacitat són titulars dels drets i deures en condicions d’igualtat real i efectiva, sense que es pugui produir cap discriminació.” El text substitueix el terme “disminuïts” per “discapacitats” i hi afegeix que es regularà l’especial atenció que reben d’acord, també, amb els tractats internacionals ratificats per Espanya que vetllen pels seus drets.

El ministre de la Presidència espanyol, Félix Bolaños, ha defensat la reforma que va impulsar Carmen Calvo quan ocupava la vice-presidència primera. Per Bolaños, la redacció actual de l’article 49 no està en línia amb l’evolució del concepte de “discapacitat”. El ministre ha advertit PP i Vox que la societat no entendria que la reforma no s’aprovés amb una majoria “amplíssima, gairebé unànime” de la cambra. “No se m’acut cap motiu per votar-hi en contra”, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes