PP i Ciutadans tanquen un acord insuficient per a investir Rajoy president

Pressionen el PSOE perquè permeti, si més no amb l'abstenció, la investidura del president espanyol

VilaWeb
Redacció
28.08.2016 - 07:53
Actualització: 28.08.2016 - 09:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PP i Ciutadans han arribat a un acord per a donar suport a la investidura de Mariano Rajoy en el ple que es farà al congrés aquesta setmana vinent. Mariano Rajoy i Albert Rivera es van reunir ahir i van desencallar la negociació entre tots dos partits. Avui a migdida els portaveus parlamentaris signaran l’acord i Rajoy i Rivera compareixeran després. Aquest acord inclou una sèrie de mesures, entre les quals un complement salarial i un increment de la inversió pública en àmbits com l’educació, la sanitat i la dependència. Són mesures que ja constaven en el pacte que Ciutadans va acordar amb el PSOE després de les eleccions del 20-D. De fet, sense l’abstenció dels socialistes, el pacte no servirà per fer president Mariano Rajoy.

En efecte, la suma de PP, Ciutadans i la diputada de Coalició Canària és de 170 diputats, i no arriba a la majoria absoluta de 176. Això fa que, si el PSOE no s’abstingués en la segona votació al ple del congrés, la investidura de Rajoy seria fallida.

Ahir Rajoy ja deia ahir que ‘la formació d’un govern a Espanya és encara avui més un desig que un fet’, i va demanar ‘més responsabilitat’ al PSOE per a desbloquejar la situació a tres dies de l’inici del debat d’investidura al congrés, on el dirigent popular no té assegurada una majoria.

Per aquesta raó ha advertit que si el PSOE vota ‘no’ a la seva investidura com a president del Govern espanyol “estarem en la mateixa situació que desembre i això ja seria molt perillós per al nostre país”.

‘Les coses van bé però poden començar a deixar d’anar bé i ja són molts els avisos que comencem a rebre dins i fora d’Espanya que no es pot prolongar aquesta situació en el temps’, ja que ‘seria terrible que, després dels esforços dels espanyols, la irresponsabilitat d’alguns ens tornés a una situació de crisi’, ha subratllat.

En aquest sentit, ha insistit que seria ‘molt negativa’ la repetició d’uns comicis i continuar amb un govern en funcions.

El contingut del pacte

PP i Ciutadans han pactat que es recuperin els 2.800 milions d’euros que es van deixar d’ingressar per l’amnistia fiscal, la creació d’un complement salarial per a les persones amb ingressos més baixos, igualar els permisos de maternitat i paternitat i reduir la tipologia dels contractes a tres. També han arribat a l’acord de l’elecció directa d’alcalde o a reduir les despeses de diverses institucions entre els quals es troben les diputacions provincials, encara que aquestes no se suprimiran com havia demanat Ciutadans.

Segons Europa Press, els negociadors del PP han acceptat la demanda de Ciutadans de recuperar els set punts impositius de diferència que es van deixar d’ingressar a l’amnistia fiscal que es va aprovar al març de 2012 amb l’objectiu que els contribuents que tenien béns o fons no declarats els fessin aflorar. Ciutadans ha calculat que es van deixar d’ingressar uns 2.800 milions.

En el cas del complement salarial, la fórmula que han acordat és la de crear un impost negatiu, que podria suposar un xec, a l’hora de fer la declaració de la renda i si el contribuent compleix amb els requisits que s’estableixin.

Els negociadors de Rivera van posar des del primer dia sobre la taula el contracte únic amb indemnització creixent en funció del temps treballat, que portaven en el seu programa electoral, però, el Partit Popular va rebutjar aquesta fórmula per entendre que hi ha sectors de l’economia espanyola en els que no encaixa com ara el del turisme, on bona part dels contracte es fan temporals. La proposta ha quedat finalment en una reducció a tres tipus de contracte: un contracte per temps determinat o temporal, un altre seria indefinit i un tercer seria el contracte de formació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes