Fa tan sols una setmana ningú no pensava que el candidat laborista a les eleccions britàniques, Jeromy Corbyn, tingués cap possibilitat de guanyar. Els conservadors de Theresa May tenien clarament la victòria a la butxaca.

Tanmateix, les eleccions són demà passat i el resultat, segons les enquestes, són molt ajustats. Al començament de la campanya els conservadors passaven vint-i-dos punts per davant dels laboristes. Ara, sorprenentment, hi ha enquestes que els deixen només a quatre punts de diferència.

En unes eleccions normals, quatre punts serien un avantatge just però més que suficient. Ara, la caiguda estrepitosa que es preveu per al Partit Conservador fa que tot sembli possible. Oimés tenint en compte que Corbyn, fins i tot si queda segon, pot intentar una coalició al parlament amb els independentistes escocesos, que seran la tercera força amb més de quaranta diputats; amb els Verds; amb els nacionalistes gal·lesos; i potser amb els liberal-demòcrates i tot. En canvi, l’única alternativa de May són aquests darrers.

Què ha passat?
A l’hora d’analitzar què ha passat, evidentment, cal fixar-se en els dos grans candidats. Corbyn, després d’un inici de campanya desastrós, ha anat trobant el to, mentre que May l’ha anat perdent. May ha anat repetint una vegada i una altra els seus arguments, però cada vegada amb menys consistència i menys seguretat. Fins al punt que al darrer debat de la BBC va optar per enviar-hi la ministra d’Interior, Amber Rudd. La decisió fou molt criticada pels espectadors.

Corbyn, mentrestant, s’ha anat sentit còmode a mesura que avançava la campanya, en què ha remarcat els aspectes més esquerranosos de la plataforma electoral dels laboristes, que, per primera vegada d’ençà de l’era de Tony Blair, proposen reformes en profunditat d’aspectes clau i actuacions per a revertir el mal que han fet les polítiques d’austeritat. Té en contra el descontrol intern del partit i les divisions clarament visibles els mesos anteriors a la campanya electoral.

Pel que fa al gran tema de la campanya, la negociació del Brexit amb Europa, Corbyn ha estat capaç d’explicar en poques paraules què vol fer. Ha posat èmfasi a assegurar l’existència d’un espai econòmic amb la Unió Europea que pugui, segons ell, protegir les empreses britàniques i l’ocupació. Contra això, May hi oposa una frase que ha repetit un milió de vegades en campanya: val més que no hi hagi acord que no pas que hi hagi un mal acord, cosa que fa pensar a molts votants que no té gaire interès a negociar amb duresa a Brussel·les.

L’impacte dels atemptats
S’ha de veure encara quina repercussió hi tindran els atemptats de Manchester i Londres, sobretot aquest darrer. Sense deixar de reconèixer la dificultat d’enfrontar-se a atemptats fets per individus solitaris amb baix nivell tecnològic, després de l’atemptat de Londres es van començar a sentir veus que qüestionaven la política de seguretat del govern.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.