Pollastre desossat, farcit amb tòfona

La cuinera Neus Cuscó ens presenta la primera de les receptes amb vista a les festes de Nadal

VilaWeb
Montserrat Serra
30.11.2015 - 09:34
Actualització: 30.11.2015 - 10:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Us oferim la recepta del primer plat pensat de cara a les festivitats nadalenques que ja són a la cantonada. Li seguiran la plata de canapès i el pa de pessic amb xocolata en forma d’arbre de Nadal. Idees gustoses i que fan de bon compartir i celebrar.

Ingredients:
per a 8 persones

1 pollastre desossat d’uns 2 quilos

Pel farciment:
1 botifarra magre
100 g de pernil
4 ous durs no gaire grans
1 tòfona tallada a trossets molt petits

Per acompanyar:
Fruita seca (prunes, orellanes d’albercoc, pinyons)
8 pomes golden petites

Per la salsa:
1 ceba grossa a trossos
1 tomàquet a trossos
1 pastanaga a trossos
1 copa de conyac
2 copes de cava
1 cullerada de Maizena
1 tasseta d’aigua

Safata de presentació del pollastre desossat, farcit amb trufes.
Safata de presentació del pollastre desossat, farcit amb trufa.

Elaboració:
Farcim el pollastre obert: primer la botifarra esparracada sense pell, després el pernil i els ous durs al mig. Els trossets de tòfona per sobre. Tanquem el pollastre i el lliguem.

Escalfem el forn a 180°. En una safata fonda hi posem el pollastre amb un bon raig d’oli. El deixem daurar uns deu minuts, per totes dues bandes. Hi afegim la pastanaga, la ceba i el tomàquet. I tot seguit la copa de conyac. Ho deixem coure uns deu minuts i després afegim les dues copes de cava. Ho coem una hora més. En aquest temps tombarem el pollastre un parell de vegades. I ja serà cuit.

Traiem la safata del forn i deixem que el rostit es refredi. Mentrestant, agafem la pastanaga, el tomàquet i la ceba i ho passem pel túrmix amb una cullerada de Maizena que haurem desfet amb una tasseta d’aigua freda. La salsa ha de quedar brillant i gelatinosa.

Quan hàgim tret el pollastre del forn, ja tindrem preparades les pomes farcides a punt de coure: pelarem les pomes, les obrirem per dalt i els hi traurem el cor. A dins de cada poma hi posarem una mica de mantega i una pruna seca sense pinyol. Les tornarem a tapar i les embolicarem, una per una, amb paper d’alumini. Les posarem mitja hora al forn.

La fruita seca acompanya el pollastre farcit.
La fruita seca acompanya el pollastre farcit.

La fruita seca, per acompanyar, la tindrem en remull amb una mica de cava durant una hora més o menys. Després, en una cassoleta hi posem una mica de mantega i rostim la fruita seca durant uns vint minuts, vigilant molt i remenant sovint perquè no es cremi.

Quan el pollastre sigui fred, el tallem a rodanxes. Hi posem la fruita seca al costat, les pomes i, just en el moment de servir, posem una mica de salsa per sobre de les rodanxes de pollastre.

I bon profit i bon Nadal.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes