Un dels policies locals detinguts a Llinars era el cap de l’organització dedicada al cultiu massiu de marihuana

  • La gestionava com una franquícia i cobrava una tarifa plana per oferir protecció i logística als "jardiners"

VilaWeb
ACN
12.11.2021 - 21:17

Els Mossos d’Esquadra han conclòs que un dels quatre agents de la Policia Local de Llinars del Vallès detinguts era el cap de l’organització criminal dedicada a la producció massiva de marihuana. Amb el suport de dos agents més, gestionada l’organització com una franquícia decidint on es feien les plantacions i qui les treballava. A canvi d’una tarifa plana d’uns mil cinc-cents euros mensuals o un tant per cent de la collita, oferia les naus, protecció i suport logístic, entre altres serveis, fent ús dels recursos policíacs. L’operatiu, després d’una investigació de vint mesos, va finalitzar amb quinze persones detingudes i set mil plantes de marihuana i cent catorze quilos de cabdells comissats en trenta-dues entrades en naus i domicilis.

Agents de la policia de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Nord van detenir el 26 d’octubre quinze persones, quatre de les quals agents de la Policia Local de Llinars del Vallès, per delictes contra la salut publica, suborn, revelació de secrets, omissió del deure de perseguir delictes, defraudació de fluid elèctric, prevaricació administrativa, robatori amb força, tortures, falsedat documental, detenció il·legal i pertinença a organització criminal.

En conferència de premsa, l’inspector Josep Antoni López Garzón, ha explicat que la investigació es va engegar a principi de 2020 arran l’assassinat a trets d’un home en una estació de servei de Llinars del Vallès quan parlava amb un dels agents de la Policia Local de Llinars detinguts. Aquest cas va posar els mossos sobre la pista d’una organització criminal dedicada al cultiu de marihuana que podria tenir vinculacions amb agents de la policia local.

Tot i que inicialment treballaven amb la hipòtesi que els agents donessin protecció als responsables de les plantacions, les investigacions van demostrar que un dels policies detinguts, el caporal, era el que dirigia l’organització decidint on es feien les plantacions, qui les treballava i quan els cobrava. Dels altres tres policies detinguts, dos li donaven suport, i el quart, l’únic que és en llibertat, se’l relaciona amb una entrada en nau industrial del municipi per captar possibles noves ubicacions.

L’inspector ha explicat també que quan es va decidir de començar l’operatiu van detectar que el cap de l’organització estava temptejant de transformar les naus on hi havien les plantacions en granges de bitcoins.

En aquesta investigació, que porta el jutjat d’instrucció 4 de Granollers, es van obrir diverses línies de treball a l’entorn de diverses persones relacionades amb el cultiu de marihuana i que podien estar protegides per alguns agents. De totes les gestions practicades els Mossos van poder identificar les persones que conformaven l’organització criminal, es van poder ubicar les naus industrials i els domicilis dels investigats, la majoria al terme municipal de Llinars del Vallès i a la ciutat de Barcelona. A una de les naus, ubicades al polígon de Can Prat de la localitat, els investigadors hi van ubicar l’epicentre de l’activitat de l’organització.

Un cop obtinguts tots els indicis, el 26 d’octubre es van fer un total de trenta-dues entrades i escorcolls en diferents municipis del Vallès, Barcelona, Piera, Corbera de Llobregat i Riells i Viabrea. Es van arrestar quinze persones, entre ells els quatre policies locals, i es van intervenir més de 118.000 euros provinents del tràfic de marihuana, 7.000 plantes i 114 quilos de cabdells. També es van intervenir diverses armes de foc i desenes de dispositius mòbils i ordinadors que encara no s’ha pogut analitzar.

Els detinguts van passar a disposició judicial i nou dels quinze van ingressar a presó, mentre que la resta van quedar en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta per poder determinar la presumpta participació de més persones en la trama.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any