Homenatge als poetes del Price, cinquanta anys després

  • El Memorial Democràtic organitza un homenatge al primer Festival Popular de Poesia Catalana a la Biblioteca de Catalunya · En parlem amb la codirectora de l'acte, Ona Balló

VilaWeb
Fotograma del film 'Poetes catalans', de Pere Portabella.
Laura Gállego Marfà
04.10.2020 - 21:50
Actualització: 05.10.2020 - 19:42

El 25 d’abril del 1970, al Gran Price de Barcelona, sala coneguda pels combats de boxa i lluita lliure, s’hi va fer un acte de poesia i resistència. Més de tres mil persones van veure una setantena de poetes recitar en llengua catalana, molts dels quals per primera vegada. Joan Brossa, Gabriel Ferrater, Rosa Leveroni, Salvador Espriu, Joan Vinyoli i molts més van posar veu al primer Festival Popular de Poesia Catalana, que fou immortalitzat en el film clandestí Poetes catalans, que Pere Portabella va enregistrar-hi. Cinquanta anys després, avui la Biblioteca de Catalunya serà l’escenari de l’homenatge a aquella fita amb l’acte ‘Festival Popular de Poesia Catalana 1970-2020. 50 anys del Price dels Poetes‘, organitzat pel Memorial Democràtic, dirigit per Ona Balló i Manuel Guerrero i enregistrat pel cineasta Isaki Lacuesta.

El festival del 1970 va ser un acte de reivindicació de la llengua, de la cultura i de la força de la paraula en un context de repressió i dictadura. El dia del cinquantenari, el 25 d’abril proppassat, no es va poder fer l’acte de commemoració, però s’ha volgut fer ara, a la tardor; malgrat les mesures sanitàries, malgrat la covid-19 i malgrat les màscares: ‘Ens interessava agafar-ho políticament i veure que cinquanta anys més tard també és una qüestió política. Al final és amb el virus amb qui més hem hagut de lluitar per impulsar-ho finalment’, explica Ona Balló.

L’acte d’avui al teatre de la Biblioteca de Catalunya es farà a les set del vespre i constarà de dues parts: la memòria i l’art. En començar, diverses persones que van ser-hi el 1970 recordaran la fita: Carme Sansa, que va llegir-hi poemes; Carles Vallejo, president de l’Associació d’ex-Presos Polítics del Franquisme; Feliu Formosa, codirector escènic del festival del 1970; i Pere Portabella. També hi intervindrà la consellera de Justícia, Ester Capella. Es projectarà el film de Portabella i després trenta poetes faran un recital que serà convertit en film per Isaki Lacuesta. A més, hi haurà l’acompanyament musical i improvisacions de la pianista Marina Herlop.

Per a mantenir l’essència popular del festival i per les restriccions de la covid-19, l’acte també es podrà seguir en directe per YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=PMRqjSrjLZY&ab_channel=MemorialDemocr%C3%A0tic

El recital del Price, un acte revolucionari

El festival va ser organitzat per la Comissió Coordinadora de Forces Polítiques de Catalunya per recaptar fons per a les famílies dels presos polítics del franquisme. Va tenir el suport de les forces polítiques clandestines i va ser dirigit per Joan Colomines, amb l’ajut de Joaquim Horta, Josep Pedreira i Francesc Vallverdú. El cartell va ser obra de Josep Guinovart i l’escenografia de Frederic Amat, que ha estat l’encarregat de fer el cartell de l’homenatge del cinquantè aniversari. La lectura dels poemes va ser dirigida per Feliu Formosa i Joan Anton Codina, i diversos actors i actrius van llegir una selecció de poemes d’autors morts. Hi van participar una setantena de poetes, molts dels quals van recitar per primera vegada. Van pujar a l’escenari noms importantíssims de la poesia catalana del moment, com ara Agustí Bartra, Joan Oliver (Pere Quart), Salvador Espriu, Joan Vinyoli, Rosa Leveroni, Josep Palau i Fabre, Joan Brossa i Gabriel Ferrater.

‘Era la primera vegada que es recitava en català de manera tan multitudinària’, explica Balló. Tres mil persones van assistir-hi malgrat la poca difusió que se n’havia pogut fer i malgrat la presència de la Guàrdia Civil fora del recinte. De fet, una part dels fons recaptats va haver-se de destinar a pagar la multa per haver fet l’acte. Però va poder-se fer tot sencer sense interrupcions, en una demostració de resistència i lluita antifranquista: ‘Pujar a l’escenari i parlar en català era revolucionari.’

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotograma del film 'Poetes catalans', de Pere Portabella.
Fotograma del film 'Poetes catalans', de Pere Portabella.
Fotograma del film 'Poetes catalans', de Pere Portabella.
Fotograma del film 'Poetes catalans', de Pere Portabella.
Fotograma del film 'Poetes catalans', de Pere Portabella.
Fotograma del film 'Poetes catalans', de Pere Portabella.

El film de Pere Portabella

Allò que ha perviscut i ha conservat la memòria dels poetes del Price ha estat el film clandestí que va fer Pere Portabella: Poetes catalans (1970). Per enregistrar l’acte, Portabella, amb l’ajut d’alguns membres del personal del Gran Price, hi va dur les càmeres i el material dies abans. Així, quan va entrar-hi com a públic, el control de l’entrada no va trobar-li res. Una vegada dins, les càmeres eren sota l’escenari. Portabella havia demanat a alguns dels estudiants de l’escola de la Sala Aixelà, on feia un curs de cinema, que entressin amb càmeres Súper 8 i enregistressin tot allò que poguessin entre el públic. Carles Santos fou l’encarregat de l’enregistrament del so. Quinze dies després del recital, Portabella va rebre tot el material enregistrat, i no va ser fins després de la dictadura que va poder muntar-ho i el film Poetes catalans va veure la llum.

El valor documental d’aquest film és molt important. És un testimoni audiovisual del recital i de grans noms de la poesia catalana en acció. Conté, per exemple, les úniques imatges que es conserven de Gabriel Ferrater recitant.

Cinquanta anys després: un recital, un film

L’homenatge d’avui és una celebració del recital de fa cinquanta anys, amb una representació àmplia de la poesia catalana actual: trenta poetes d’edats, gèneres i trajectòries diferents amb dos minuts cadascú per a recitar i oferir allò que vulguin. Els poetes que hi participaran són: Marta Pessarrodona, Blanca Llum Vidal, Lluís Solà, Martí Sales, Josep Piera, Teresa Pascual, Juana Dolores Romero, Pere Gimferrer, Josep Pedrals, Vicenç Altaió, Mireia Calafell, Míriam Cano, Eduard Escoffet, Dolors Miquel, Maria Cabrera, Oriol Sauleda, Víctor Sunyol, Francesc Parcerisas, Carles Rebassa, Antoni Clapés, Anna Gual, Perejaume, Laia Carbonell, Meritxell Cucurella-Jorba, Pol Guasch, Núria Martínez-Vernis, Jaume Pont, Gabriel Ventura, Raquel Santanera i Pau Riba.

L’acte serà alhora recital i rodatge d’un film. Al teatre de la Biblioteca de Catalunya hi haurà micròfons i càmeres i tot allò que hi passi serà enregistrat tant en sistema digital com en setze mil·límetres; despré, Isaki Lacuesta en farà un film. Durant el recital, anirà intervenint musicalment la pianista Marina Herlop; ara, no serà un recital d’escenari: ‘Els poetes seran entre el públic; l’acció passa a les grades, hem descontextualitzat el recital de poesia –explica Balló–. És un rodatge d’una pel·lícula sobre un recital de poesia, i els poetes tenen via lliure per a fer allò que vulguin; ho faran una vegada i quedarà filmat.’ El film de Lacuesta, així com va ser-ho el de Portabella, restarà com un testimoni del context social, polític i cultural del 2020. A més, els organitzadors han fet entrevistes a testimonis d’aquell moment, com ara Pere Portabella, Marta Pessarrodona i Feliu Formosa, que també veuran la llum en un documentari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor