La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial espanyol (CGPJ) ha acordat aquest dijous incoar diligències informatives per investigar si en els jutjats i tribunals de Catalunya s’ha accedit indegudament a tractaments jurisdiccionals per fer inspeccions, controls o seguiments no previstos en la llei orgànica del poder judicial.

L’òrgan de govern dels jutges ha pres aquesta decisió després que, fa uns dies, a les pantalles dels ordinadors d’alguns jutges i magistrats de Catalunya aparegués un missatge sobre la ‘vigència i aplicabilitat’ de la instrucció 3/2018 de la Secretaria d’Administració i Funció Pública de la Generalitat. S’hi informava de la possibilitat d’accés als elements que conformen les TIC al servei de l’Administració de Justícia per dur a terme activitats de ‘control i seguiment’, incloses les estacions de treball i infraestructures comunes.

Segons la informació facilitada a la CGPJ per diferents jutges i magistrats, posteriorment confirmada per la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el missatge incloïa una menció final que indicava que l’ús de l’ordinador implica una ‘manifestació expressa’ del coneixement dels termes i condicions de la instrucció. I incloïa una pestanya de ‘confirmació de lectura’ que forçosament havia de ser polsada per seguir utilitzant el dispositiu.

El Poder Judicial espanyol recorda que els fitxers de dades existents en els jutjats i tribunals de Catalunya són, en bona part, tractaments de dades jurisdiccionals i que, en no poques ocasions, fan referència a les que permeten la identificació de la ideologia, afiliació sindical, religió, orientació sexual, creences o origen racial o ètnic; així com a condemnes i infraccions penals.

La comissió afegeix que els únics que poden autoritzar l’accés a les dades són els òrgans jurisdiccionals; i que la possibilitat d’accedir-hi per a l’exercici de funcions d’inspecció i control es limiten a les establertes en la mateixa llei orgànica del Poder Judicial. I no en cap altra norma o acte administratiu, com seria una simple instrucció. A més, s’exclou la possibilitat d’accessos generals o indiscriminats; i s’ha de fer amb coneixement individualitzat del responsable de tractament i sota la seva supervisió.

També ha encomanat al Centre de Documentació Judicial (CENDOJ) que realitzi les comprovacions tècniques corresponents per determinar si s’han produït aquests accessos indeguts als jutjats i tribunals de Catalunya i, si escau, l’abast dels mateixos i la forma en què s’haurien produït.

Finalment, la Comissió Permanent requerirà a la Generalitat que suspengui provisionalment tota activitat d’inspecció, control o seguiment sobre tractaments jurisdiccionals. I que en quinze dies informi de manera detallada de tots els accessos que s’hagin dut a terme en jutjats i tribunals de Catalunya.

La Generalitat respon al CGPJ

La Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública ha respost avui al CGPJ, i ha afirmat que el missatge de la Generalitat que ha aparegut a les pantalles d’alguns jutjats les últimes setmanes, i que el Poder Judicial investiga, només és l’acceptació de l’actualització dels termes d’ús de les tecnologies de la informació i comunicació de l’administració de la Generalitat.

Fonts del departament han explicat a l’ACN que des de la transformació del lloc de treball dels jutjats del 2014, quan un usuari s’incorpora al Departament, en la seva primera connexió a l’ordinador, ha de confirmar la lectura de la instrucció 1/2012 sobre l’ús de les TIC. A nivell corporatiu de la Generalitat s’han fet accions d’actualització per que es confirmi la lectura de la nova instrucció 3/2018, de la Secretaria d’Administració i Funció Pública.Des del 7 de juny aquest missatge s’aplicava a les noves incorporacions de personal en la seva primera connexió a l’ordinador. El 8 de juliol es va fer l’activació de forma general a tots els usuaris del Departament de Justícia, que ja havien confirmat en el seu dia la lectura de la instrucció anterior 1/2012. Es va informar a través de les Intranets del Departament, a les àrees funcionals de la Direcció de Serveis, de la Direcció de Modernització de l’Administració de Justícia i de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. Aquesta actuació s’ha fet per tots els Departament de la Generalitat i usuaris en diferents fases, i a Justícia es va desplegar la setmana passada.

A la Subcomissió d’Informàtica de la Comissió Mixta TSJC-Generalitat del desembre del 2014 es va presentar la Transformació de Lloc de Treball, i allà s’indicava que s’havien d’acceptar les polítiques d’ús amb una confirmació de lectura, i que si no s’acceptaven no es podia continuar treballant. Per tant, el departament assegura que és un procediment ja implantat i que s’ha utilitzat per actualitzar la instrucció.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.