Podem vol buidar de poder les diputacions del País Valencià mentre no es puguin dissoldre. Amb aquest objectiu, ha presentat una proposició de llei sobre les competències de les diputacions provincials. El document, que només té cinc articles, pretén superar el model de ‘opacitat, corrupció i ineficàcia’ actual i reclama que la Generalitat assumeixi les competències exercides per les corporacions provincials en infrastructures, turisme, cultura i esports, educació, salut i benestar, medi i desenvolupament sostenible, ocupació i seguretat i ordre públic.

El portaveu del grup i secretari general del partit, Antonio Estañ, ha explicat que no poden proposar l’eliminació de les diputacions perquè caldria una reforma constitucional, però que la Generalitat pot encarregar-se de les competències que li són exclusives segons l’estatut. Ha recordat que, ara que es parla de modificar la constitució espanyola per eliminar aforaments, ‘seria una bona oportunitat perquè les comunitats pogueren decidir el seu model territorial’.

Estañ confia que el PSPV, fins ara refractari a una reforma real de les diputacions, doni suport a la llei perquè creu que entronca amb l’Acord del Botànic. El text no es presentarà al registre d’entrada de les Corts fins dilluns que ve, perquè les forces que volen canviar les diputacions puguin fer-hi aportacions, sempre que no desnaturalitzin la proposta.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb