El nou planejament urbanístic del litoral frena la construcció de 46.800 habitatges a les platges catalanes

  • La revisió feta per l'executiu català redueix a la meitat la superfície de nova ocupació de sòl · Impedeix la construcció del 44% dels possibles nous pisos

VilaWeb
ACN
28.07.2022 - 16:18
Actualització: 28.07.2022 - 16:20

El departament de Polítiques Digitals i Territori ha completat la revisió del planejament urbanístic del litoral català i ha frenat, afirma, 46.800 nous habitatges, gairebé la meitat dels 106.000 previstos. També ha implicat la reducció a la meitat la superfície de nova ocupació de sòl. El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha assegurat que el Pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral de Malgrat de Mar a Alcanar i la continuació del Pla de protecció de la Costa Brava per a la resta del país “garanteixen un litoral de qualitat”, i que està plantejat per assolir un model urbà sostenible i competitiu a llarg termini.

El PDU ha analitzat el planejament dels 41 municipis situats en aquest tram de costa –menys l’àrea metropolitana de Barcelona–, ha identificat els àmbits on encara s’hi podrà construir i els ha revisat sota criteris moderns de sostenibilitat. Arran d’aquest fet, es proposa d’impedir la construcció del 44% dels pisos previstos. L’objectiu és afavorir una ordenació sostenible amb menys consum de sòl, fomentant pobles i ciutats més compactes i amb varietat d’usos, afavorint la connectivitat i reduint les emissions de CO2. Per tant, es vol descarbonitzar la mobilitat, evitant de perpetuar un model d’urbanitzacions allunyades dels nuclis principals que comporta desplaçaments innecessaris en vehicle privat.

La comissió de territori de Catalunya va aprovar ahir el PDU, És el mateix instrument urbanístic que es va fer servir per a la Costa Brava i l’Alt Pirineu, que ara es fa extensiu a la resta del litoral català. N’ha quedat exclòs l’Àmbit Metropolità de Barcelona, que té competències urbanístiques pròpies.

El pla se sotmetrà a un període d’exposició pública de 45 dies, en els quals es podran presentar al·legacions. Després hi haurà un mes d’audiència als ajuntaments afectats perquè puguin participar novament en la redacció del document. L’aprovació definitiva es preveu a principis del 2023.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes