Bridge acaba de publicar l’autobiografia il·lustrada de Pilarín Bayés, La meva vida. Un llibre que és una festa per als ulls. La seva editora Iolanda Batallé ha conversat amb ella en un acte públic de presentació. Us n’oferim la transcripció que n’ha fet Lucía Ramírez. 

Iolanda Batallé: Tothom coneix a la Pilarín, generacions i generacions hem crescut amb ella. De fet, l’any 2020 arribarà als 1.000 llibres. Té dues qualitats: la feina i la rialla; per a mi fer llibres amb ella és un regal i una inspiració. En tots aquests anys treballant juntes, sempre hem admirat la seva capacitat de portar entusiasme i talent. És una artista que comparteix el talent de forma molt generosa. Sempre ha dibuixat allò que han escrit els altres i això fa temps que em semblava un punt d’injustícia. Com seria un llibre de la Pilarín, escrit i dibuixat per ella? És La meva vida. Us convido a tots a llegir-lo, les històries són sorprenents i també els detalls dels dibuixos.

El resultat d’aquesta proposta que ens vam fer fa tres anys és una biografia, un repàs de la història del país i gairebé un llibre de viatges, perquè la Pilarín és molt viatgera. És un llibre únic. Des del meu punt de vista és el més personal. Una artista, única, entranyable, forta i treballadora.

Iolanda. Batallé: Com et sents després de dibuixar la teva vida?

Pilarín Bayés: Cada llibre és una història i et troba amb un moment concret. Em va enganxar que el meu marit estava a l’hospital perquè se li havia rebentat un aneurisma. Va arribar aquest llibre i al vespre, quan ell dormia, em posava a dibuixar; em venien al cap històries de quan era petita, quasi totes personals. D’aquesta manera vam anar apilant totes les històries. No hi ha artista sense algú que el patrocini, si pot ser algun ‘comte Güell’ millor, la meva comtessa Güell és ella, Iolanda Batallé.

Podeu llegir l’entrevista sencera a Núvol, el digital de cultura. 

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.