El descobriment del Picasso poeta

Dues exposicions inèdites al Museu Picasso de Barcelona exploren la faceta lírica de l'artista i la seva amistat amb el poeta francès Paul Eluard

VilaWeb
Redacció
07.11.2019 - 16:52
Actualització: 07.11.2019 - 17:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta tardor, el Museu Picasso de Barcelona convida a descobrir una faceta poc coneguda de l’artista malagueny: el Picasso poeta. Ho fa amb dues exposicions temporals que s’estrenen divendres, 8 de novembre, i s’exhibiran fins al març de l’any vinent. Són ‘Picasso poeta‘ i ‘Pablo Picasso, Paul Eluard. Una amistat sublim‘, dues mostres que es nodreixen l’una de l’altra i que exploren el vessant líric de tota la seva obra i la simbiosi artística entre Picasso i el poeta francès Paul Eluard.

Després de Barcelona, les dues mostres aniran a l’estat francès, on es podran veure al Musée National Picasso-Paris, en el cas de ‘Picasso poeta’, i al Musée d’Art et d’Histoire de Saint-Denis, en el cas de ‘Pablo Picasso, Paul Eluard. Una amistat sublim’.

La poesia de Picasso

Es coneix a bastament el Picasso pintor, el Picasso escultor, el Picasso ceramista i, fins i tot, el Picasso inventor de joies. Però no es coneix tant, o gairebé gens, el Picasso poeta, que va tenir entre 1935 i la postguerra la seva producció més reeixida.

Picasso poeta‘ vol oferir una nova visió de la importància de la poesia en la trajectòria i el procés creatiu de l’artista trenta anys després de la mostra del museu Picasso de París ‘Picasso poète, le crayon qui parle’. A l’exposició, comissariada per Marie-Laure Bernadac, Emmanuel Guigon, Androula Michael i Claustre Rafart, es veu el lligam entre la pintura i l’escriptura i realça la complexitat del treball del text per a despullar la personalitat de l’artista. Dins la mostra hi ha dibuixos, pintures, il·lustracions i retrats, entre més.

Picasso-Eluard, una amistat poètica

Entre Paul Eluard i Pablo Picasso hi havia més que amistat. Van teixir una profunda relació intel·lectual en què es van retroalimentar artísticament fins a tenir una gran influència mútua. ‘Pablo Picasso, Paul Eluard. Una amistat sublim‘ vol mostrar aquesta simbiosi entre tots dos. 

L’exposició, comissariada per Malén Gual, és singular pel fet que mostra el vincle entre artistes de dues disciplines diferents, com són la lletra escrita i les arts plàstiques. L’amistat entre tots dos s’emmarca en els anys més convulsos d’Europa, entre la guerra del 1936-1939 i la Segona Guerra Mundial.

Per traçar el recorregut de l’amistat entre Eluard i Picasso, la mostra exhibeix llibres, poemes, obres il·lustrades, retrats, dibuixos, correspondència i documentaris on es relaten les trobades entre tots dos. 

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes