Personalitats del valencianisme es posicionen a favor de Ximo Puig en la batalla interna del PSPV

  • El candidat a la secretaria general del PSPV-PSOE afirma que el seu partit ha de 'virar cap a un moviment més ampli i plural'

VilaWeb
Redacció
13.07.2017 - 12:50

Desenes de personalitats del valencianisme, moltes d’elles no vinculades al PSPV, han protagonitzat aquest matí a València un acte de suport a Ximo Puig, en les primàries del PSPV. Vicent Torrent, del grup Al Tall, el periodista Joan Josep Pérez Benlloch i Carmina Andrés, filla de Vicent Andrés Estellés, han comparegut en l’Octubre amb Ximo Puig i han presentat el document ‘Manifest per un PSPV socialista i valencianista’ en el que el cantant d’Al Tall ha definit com ‘un gest de responsabilitat amb el país’.  Puig, enfrontat a Pedro Sánchez, es disputa amb el batlle de Burjassot, Rafa Garcia, la secretaria general del PSPV en una votació que tindrà lloc aquest cap de setmana.

En la seua intervenció Puig ha dit que el PSPV està davant un procés intern ‘que no és un procés intern’ i ha reclamat pel País Valencià un cicle de govern progressista llarg en el qual el Partit Socialista hauria de tenir un paper fonamental, ‘sense sucursalismes’ ha dit. El president de la Generalitat ha assegurat i tot que l’actual PSPV ‘hauria de virar cap a un moviment més ample i plural’.

Entre els signants destaca la presència, entre altres, de Joan Francesc Mira, Carme Alborch, Gustau Muñoz, Manolo Boix, Manolo Molins o Verònica Cantó. El que més crida l’atenció, però, és que també signen personalitats nacionalistes tradicionalment allunyades del PSPV com Antoni Miró, Josep Guia, Vicent Moreno o Tonetxo Pardiñas.

Ací vos oferim el text íntegre del manifest:

‘El poble valencià es caracteritza per ser un poble solidari i obert que des de l’heterogeneïtat de les identitats que el conformen constitueix un país patrimonialment ric, amb un fort llegat històric i cultural.

Som un poble amb identitat pròpia, i com a tal tenim dret a decidir sobre el nostre futur i el nostre projecte vital. Els valencians i les valencianes tenim dret que els nostres interessos col·lectius tinguen la màxima consideració política tant a Espanya com a Europa.

El futur del nostre poble passa indefugiblement per recuperar la nostra autoestima, per assumir el valencianisme que ens és inherent, el valencianisme que s’adiu amb la tradició socialdemòcrata i amb el republicanisme civil característic dels socialistes. Un valencianisme centrat en les persones, on els interessos col·lectius dels valencians ens uneixen amb la finalitat de millorar la nostra societat.

Valencianisme és també prendre consciència del que volem ser com a país. Però per a seguir fent país necessitem trencar d’una vegada per sempre la invisibilitat valenciana arrossegada des de 1707 amb la pèrdua de l’autogovern.

I així, en els últims anys, ha brotat una balma d’esperança que està permetent reconstruir el país des d’una perspectiva decididament valenciana, gràcies al diàleg i al consens que culminà en el Pacte del Botànic, i que ens ha retornat no sols l’autoestima de la nostra valencianitat, sinó també l’estima per la llengua pròpia i per les manifestacions culturals pròpies del país.

El PSPV liderat per Ximo Puig, amb una visió propera a la societat civil i amb un caràcter marcadament federalista i valencianista ha sigut clau per a aconseguir el pacte de govern que ens ha permés retornar la decència a les nostres institucions, recuperar drets bàsics de ciutadania i retornar als valencians i les valencianes l’orgull i la dignitat d’un poble amb personalitat pròpia.

El poble valencià ha de seguir per la senda de la reconstrucció cultural, econòmica i moral, però això sols serà possible si comptem amb un PSPV tant socialista com valencià, tant valencià com socialista.

Per eixe motiu els sotasignats volem manifestar el nostre suport a Ximo Puig perquè continue liderant el PSPV des d’un socialisme valencianista, progressista i integrador que es comprometa novament amb el país:

  1. Situant els interessos dels valencians i les valencianes, els interessos del poble valencià, per damunt dels interessos del partit. I això significa reivindicar i aconseguir el finançament que ens permeta l’exercici del nostre autogovern i el sosteniment en condicions òptimes de l’Estat de Benestar.
  2. Reivindicant i aconseguint un finançament de la Generalitat i dels ajuntaments just que ens permeta l’exercici del nostre autogovern amb autonomia (ocupació, habitatge, medi ambient, infraestructures, promoció econòmica…) i que possibilite als valencians i valencianes disposar d´uns serveis públics fonamentals dignes (sanitat, educació, dependència i protecció social) per a mantenir l’Estat del Benestar.
  3. Reivindicant el manteniment i la millora de l’educació pública, perquè és una inversió de futur del País Valencià, incorporant al currículum educatiu el coneixement del teixit cultural valencià.
  4. Afavorint la indústria cultural valenciana (el llibre, les arts escèniques i visuals, les arts plàstiques, la pintura, l’escultura, la música, l’audiovisual…) perquè és la nostra finestra al món, perquè crea riquesa i llocs de treball, perquè és el nostre patrimoni, perquè impulsar polítiques culturals és un dels eixos bàsics per al desenvolupament dels valors democràtics. Així com també impulsant actuacions de defensa de la propietat intel·lectual dels creadors, tant en els formats tradicionals com en els digitals.

De la mateixa manera, és imprescindible posar en valor els productes culturals com a elements essencials de transmissió del coneixement i com a instruments d’oci i de lleure, estretament relacionats amb l’educació. Igualment cal fomentar la internacionalització dels nostres creadors culturals i promoure acords d’intercanvi amb altres comunitats autònomes, especialment amb les dels nostre àmbit lingüístic.

  1. Potenciant i incrementant l’ús social del valencià fins a la plena consecució de l’equilingüisme amb el castellà, garantint el respecte als drets lingüístics individuals i col·lectius de la ciutadania.
  1. Afavorint la posada en funcionament dels mitjans de comunicació públics i en valencià, com a elements de cohesió i de vertebració del nostre territori, que servisquen per a la dinamització i consolidació del sector audiovisual valencià, que compten amb la presència activa dels nostres productes culturals i que visibilitzen els nostres creadors.
  2. Enfortint els lligams històrics en l’àmbit cultural i lingüístic amb aquells territoris amb els quals compartim llengua, per a impulsar la indústria cultural valenciana, per a fomentar un corredor mediterrani de la cultura, per a consolidar, vertebrar i facilitar el moviment de les indústries culturals i els creadors, amb l’objectiu de crear un teixit cultural sòlid dins els àmbits creatiu i empresarial.
  3. Reivindicant i aconseguint les infraestructures geoestratègiques necessàries que ens projecten cap a Europa, i que ens servisquen per a obrir-nos al món, per a exportar el nostre patrimoni cultural i estimular la nostra economia.
  4. Renovant el nostre teixit productiu a fi de fer-lo sostenible econòmicament, social i mediambiental, ja que és l’única manera de poder fer front amb garanties a l’irreversible procés de globalització econòmica.
  5. Teixint complicitats amb la societat valenciana i la resta de partits polítics democràtics d’esquerres en benefici dels interessos comuns i continuar treballant per aprofundir en la democràcia i l’autogovern des de l’ètica, amb transparència, eficiència i bon govern.

En definitiva, encoratgem a Ximo Puig com a líder de la seua formació política a fer possible un PSPV fort que treballe perquè la nostra societat siga més justa, igualitària, lliure i solidària i, també, més valenciana, perquè sense cap mena de dubte ens sentim orgullosos de la nostra valencianitat.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any