Per què l’Índia podria canviar de nom i dir-se “Bharat”?

  • Fa uns quants mesos, Turquia va anunciar que canviava el seu nom en anglès, Turkey, per Türkiye · Ara l'Índia podria seguir els seus passos i exigir a la comunitat internacional de ser anomenada Bharat

VilaWeb
The Washington Post
07.09.2023 - 21:40
Actualització: 08.09.2023 - 18:53
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Bloomberg · Shruti Mahajan i Swati Gupta

Delhi. La decisió del primer ministre, Narendra Modi, de substituir el nom de “Índia” per un antic nom en sànscrit en les invitacions a un sopar del G20 ha encès tot un debat. Hom especula que Modi podria canviar oficialment el nom del país, i tothom hi diu la seva, de l’oposició política fins al ciutadà comú.

Per què Modi voldria fer servir “Bharat”?

D’ençà que va ser elegit el 2014, Modi i el seu govern han treballat per esborrar el record dels dominis colonials, britànic i mongol. Sovint, ha impulsat ell mateix els canvis, i en altres casos, ha cedit a les demandes de la base nacionalista hindú del seu partit.

Una altra possible raó d’aquest nou propòsit de fer servir “Bharat” com a nom oficial també podria ser que “Índia” és el nom triat per una aliança formada per uns quants partits de l’oposició que s’enfrontaran a Modi i el seu partit en les eleccions de l’any vinent.

S’ha fet servir “Bharat” enlloc?

“Bharat” és un dels dos noms del país, juntament amb “Índia”, segons que estipula l’article primer de la constitució. Apareix destacat en noms institucionals, insígnies i símbols, del passaport fins als bitllets de banc, i molts ciutadans es refereixen col·loquialment a la nació com a “Bharat” quan parlen en hindi, mentre que diuen “Índia” quan parlen en anglès. També apareix en uns quants films i cançons populars. Els noms es poden fer servir de manera intercanviable, segons que va dictaminar el Tribunal Suprem el 2016.

Quin és l’origen de “Bharat”?

La paraula “Bharat” ha tingut atribuïts diferents orígens durant la llarga història de l’Índia. Podria derivar de la paraula en sànscrit bharata, que significa foc, o podria descendir del rei indi Bharata, que apareix en la mitologia hindú com a avantpassat de la raça hindú. El nom Bharatvarsha, o l’àmbit de Bharat, també s’esmenta en textos antics.

Quin és l’origen de “Índia”?

“Índia” deriva de la paraula en sànscrit sindhu, que vol dir riu, la qual va ser canviada pels conqueridors àrabs i grecs a Hind i després a Índia. El nom va guanyar prominència i va esdevenir oficial quan els britànics van prendre l’administració del país.

Podria canviar oficialment de nom, l’Índia?

L’article primer de la constitució de l’Índia estableix com a nom oficial del país “Índia, és a dir, Bharat”. El nom del país es pot canviar o bé se’n pot ometre un dels dos completament d’aquesta disposició mitjançant una esmena constitucional. Aquesta esmena requeriria una majoria de dos terços a les dues cambres del parlament.

 

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any