Per què cada vegada hi ha més al·lèrgies?

  • Es preveu que el 2050 un 50% de la població tindrà alguna al·lèrgia

VilaWeb
Europa Press
02.10.2023 - 20:04
Actualització: 02.10.2023 - 20:28
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Avui en dia, una de cada quatre persones pateixen alguna al·lèrgia. La doctora Paula Ribó, al·lergòloga de l’Hospital Clínic de Barcelona, membre de la Societat Espanyol d’Al·lergologia i Immunologia Clínica i investigadora de l’IDIBAPS, assegura que el 2050 s’espera que un 50% siguin al·lèrgics a alguna substància.

L’experta ha confirmat que cada vegada hi ha més al·lèrgies, però que també en sabem més. Per això, ha indicat que és important visitar l’al·lergòleg quan es pateix algun símptoma per a poder confirmar correctament el diagnòstic. “Hi ha gent que es pensa que és al·lèrgic a una cosa i no ho és. Això afecta la seva qualitat de vida i potser evita alguns aliments o medicaments per por a una reacció greu”, adverteix.

Sobre els motius pels quals pot aparèixer una al·lèrgia, Ribó explica que en molts casos és una qüestió genètica, motiu pel qual moltes persones són al·lèrgiques a les mateixes substàncies que els seus familiars més propers.

A més, insisteix que no té sentit intentar prevenir una possible al·lèrgia: “Mai podrem preveure a què ens tornarem al·lèrgics. Tot i que el nostre pare ho sigui a la llet i la nostra mare a la penicil·lina, no hem d’evitar la llet i la penicil·lina, sinó que podem desenvolupar-la al plataner”, argumenta.

Ribó ha puntualitzat que no està clar què provoca l’aparició d’una al·lèrgia i que les teories que indiquen que l’augment de la higiene en els últims anys ha afavorit la proliferació d’aquest fenomen no han estat provades. Ara bé, l’experta ha explicat el perquè hi ha persones que consumeixen habitualment una substància i, de sobte, s’hi tornen al·lèrgics: “El sistema immunitari necessita, com a mínim, un primer contacte per a desenvolupar anticossos i tornar-se al·lèrgic a aquest aliment o medicament”.

Per aquest motiu, ha posat èmfasi en fer vida normal i no intentar prevenir l’aparició d’al·lèrgies. “S’ha demostrat que com abans s’introdueixin els aliments, menys opcions hi ha de patir-ne al·lèrgia”, ha afirmat.

Finalment, Paula Ribó ha fet una crida a anar al metge tan bon punt s’experimentin símptomes d’una al·lèrgia per a poder-ne realitzar un millor diagnòstic. A més, ha deixat clar que no n’existeix cura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any