Pequín ha fet amenaces explícites contra els manifestants d’Hong Kong, de qui ha dit que porten la ciutat a l’abisme amb unes protestes amb ‘indicis terroristes’. En aquest sentit, ha mobilitzat milers de policies armats Shenzhen, l’última ciutat de la Xina continental. Però Pequín també ha recorregut a les xarxes socials per deslegitimar les manifestacions.

Twitter i Facebook han anunciat que el govern xinès ha utilitzat ambdues xarxes socials per fer propaganda en contra de les protestes a Hong Kong. Twitter ha informat que ha suspès 936 comptes que actuaven de manera coordinada ‘dins d’una operació orquestrada per l’estat xinès’ per tal de ‘soscavar la legitimitat i la posició política’ dels manifestants.

Després d’identificar el mal ús de la xarxa social, Twitter va informar de la situació a Facebook que, pels mateixos motius, ha eliminat set pàgines, cinc comptes i tres grups ‘relacionats amb individus associats amb el govern de Pequín’.

Twitter, a més a més, ressalta que la xarxa social està prohibida a la Xina per les autoritats, per això els agents de propaganda han hagut de fer servir una VPN —una xarxa virtual per superar les restriccions geogràfiques— per poder operar.

200.000 comptes suspesos

Segons Twitter, uns 200.000 comptes han estat suspesos abans que es fessin servir per indicis que podrien ser utilitzats per fer propaganda. Facebook, d’altra banda, ha informat que 15.500 comptes seguien alguna de les pàgines que ha eliminat. Cap de les xarxes socials ha explicat quin impacte tenien els comptes i pàgines eliminades.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb