Un recurs del PDECat a la Junta Electoral força TV3 a redistribuir el temps dedicat a cada partit

  • Obre un expedient per infracció electoral en resposta a un recurs del PDECat, que haurà de recuperar els minuts perduts

VilaWeb
ACN
07.02.2021 - 13:52
Actualització: 07.02.2021 - 22:10

La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha estimat un recurs del PDECat contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per la cobertura electoral de TV3 i la força a redistribuir el temps dedicat a cada partit d’acord amb els resultats de les últimes eleccions. A més, l’obliga a compensar el “desequilibri” que ha afectat al PDECat, que es queixa que és el partit amb menys temps, excepte Vox, quan hauria de ser el segon que en tingués més. Segons la resolució, la cobertura “vulnera l’obligació de proporcionalitat” que exigeix la JEC en relació amb l’article 66 de la LOREG, i per això li obre un expedient per infracció electoral. A més, li exigeix que aporti diàriament el guió detallat dels dos telenotícies emesos el dia anterior.

La resolució requereix a la CCMA que aporti immediatament a la junta el detall de la cobertura realitzada als diferents partits polítics, reparant el “desequilibri” que ha afectat al PDECat. És més, vol tenir cada dia el guió detallat del TN Migdia i del TN Vespre del dia anterior, i els vídeos de tots dos programes. La junta recorda a la CCMA la seva “obligació d’ajustar la cobertura informativa de les eleccions autonòmiques a les obligacions” que es deriven de la LOREG i de les instruccions de la JEC.

El PDECat va aportar al seu recurs un estudi sobre la cobertura de les diferents forces polítiques de les eleccions del 14 de febrer als dos telenotícies principals entre el 29 de gener i el 4 de febrer. El partit amb més temps va ser ERC, seguit del PSC, el PP, Ciutadans, Junts per Catalunya, la CUP, els comuns, el PDECat i Vox. La junta constata que aquestes durades “no es corresponen amb les que correspondrien al recurrent en funció dels resultats obtinguts a les últimes eleccions, essent la força política que menys presència va tenir als programes analitzats (excepte Vox), situant-se fins i tot per darrere del grup polític significatiu Junts”.

La cobertura correcta hauria de situar el PDECat en segona posició en temps, apunta la resolució, que explica que la CCMA va reconèixer en un escrit que el temps dedicat al partit d’Àngels Chacón va ser “lleugerament inferior” al de la resta de partits, però alhora va assegurar que la segona setmana de campanya ho ajustarien per establir la proporcionalitat d’acord amb els criteris previstos al pla de cobertura de la CCMA. Al marge del PDECat, la junta constata que la resta de temps assignat als altres partits tampoc no s’ajusta als resultats electorals, perquè ERC hauria de ser tercer i és el que té més temps. El PSC és segon quan hauria de ser quart i Ciutadans hauria de ser primer i està en tercer lloc. A més, subratlla que la CCMA “no desmenteix la informació aportada pel PDECat”.

L’organisme conclou que si bé és cert que la informació “no pot ajustar-se d’una manera estricta a una proporció”, les modificacions han de ser “raonables”, sense que es pugui arribar a implicar un “tracte desigual respecte de què resultaria de l’aplicació rigorosa i absoluta del principi de proporcionalitat”. En el cas concret que denuncia el PDECat, la cobertura s’aparta “més enllà del que és raonable”, perquè els dos primers partits a les anteriors eleccions, Ciutadans i PDECat, se situen en tercer i setè lloc, i es dóna més temps a Junts, que és un grup polític significatiu, que a tres partits amb representació.

Vox també ha presentat un recurs contra TV3

La Junta Electoral Provincial de Barcelona també s’ha pronunciat sobre un recurs presentat per Vox, que es queixa del seu poc temps a TV3. En aquest sentit, estima parcialment la queixa i demana un informe detallat de la cobertura informativa de la formació d’ultradreta als programes informatius de la CCMA des de l’inici de la campanya electoral, perquè creu que no s’ha concretat prou a les al·legacions presentades per la Corporació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any