L’estat espanyol exigirà una PCR amb resultat negatiu a tots els vehicles que passin pels passos fronterers amb l’estat francès. La mesura, que es pren per “reciprocitat” i d’acord amb les restriccions que aplica París, preveu excepcions per als transportistes, els treballadors transfronterers i els residents en un radi de 30 quilòmetres. La mesura amplia així l’exigència de la PCR negativa que es reclama als viatgers a ports i aeroports.

La introducció d’aquesta restricció tindrà un fort impacte en la mobilitat entre el Principat i Catalunya Nord. Així doncs, a partir d’ara, un català que viatgi de Perpinyà fins a la Jonquera necessitarà una PCR amb resultat negatiu, ja que la distància entre ambdós municipis és superior a trenta quilòmetres. Així mateix, la mesura també condicionarà visiblement l’activitat comercial de l’Alt Empordà.

Segons que indica el BOE, la mesura es pren “d’acord amb l’evolució de la situació epidemiològica i aplicant criteris de reciprocitat”. La PCR haurà d’estar feta amb una antelació de com a màxim 72 hores.

El govern espanyol argumenta que es tracta d’una decisió necessària per a l’evolució de la pandèmia, que requereix “utilitzar tots els mitjans disponibles perquè totes les persones que arribin a Espanya des de França ho facin disposant d’una prova diagnòstica d’infecció activa per SARS-CoV-2 amb resultat negatiu, independentment de per quina via accedeixin”.

La prova l’hauran d’acreditar totes les persones més grans de sis anys, provinents de zones de risc per via terrestre. Per zones de risc s’entén les marcades amb color vermell fosc, vermell, taronja i gris al mapa del Centre Europeu per la Prevenció i Control de Malalties.

La mesura entra en vigor passats tres dies de la publicació al BOE, és a dir, a partir de dimarts, i fins que el govern declari la finalització de la situació de crisi sanitària ocasionada per la covid-19.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.