Partits i autoritats reivindiquen la figura de Macià i la contraposen a la de Felipe VI a la tradicional ofrena floral

  • Torra, Aragonès i Torrent, així com representants de partits independentistes, han criticat el discurs de Nadal del rei espanyol, que va evitar d'esmentar la corrupció dels Borbons

VilaWeb
Redacció / ACN
25.12.2020 - 11:09
Actualització: 25.12.2020 - 13:09

Durant el matí les autoritats polítiques catalanes, així com representants de partits i entitats independentistes, han assistit a la tradicional ofrena floral a la tomba de l’ex-president de la Generalitat Francesc Macià. Aquest acte es commemora cada 25 de desembre, dia en què va morir el president català el 1933, i es fa una ofrena floral davant la seva tomba al cementiri de Montjuïc de Barcelona, on acudeixen institucions, partits i entitats.

El vice-president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lloat la figura de Macià, “referent dels valors republicans” i defensor dels drets dels treballadors i de la independència de Catalunya. “A Catalunya no ens venceran perquè no aconseguiran derrotar la nostra voluntat”, ha afegit, emulant unes paraules de l’ex-president. Aragonès ha fet l’ofrena en nom del govern al costat de la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i del president Quim Torra, que ha assenyalat la “disjuntiva claríssima” entre la monarquia espanyola i una república catalana i ha reivindicat la figura de Macià com a “exemple de lluita pels ideals i l’ètica”.

Enguany les declaracions en el marc de l’ofrena han estat especialment marcades per les crítiques contundents al discurs del rei espanyol Felipe VI, que ahir va evitar de condemnar o esmentar explícitament la corrupció del rei emèrit Juan Carlos I al seu discurs de Nadal. La contraposició de la figura de Macià amb la de Felipe VI ha estat present al discurs d’algunes autoritats i dirigents polítics. Torra ha criticat el fet que Felipe VI parlés d’ètica, ha destacat que Macià va ser un exemple “de la lluita per l’alliberament nacional”, i ha dit que la comparació entre la seva figura i la del rei espanyol demostra la importància de l’homenatge a la figura de Macià.

Aragonès ha titllat el discurs del rei espanyol de ser “allunyat de la realitat”. El vice-president ha criticat que el monarca oferís un discurs de Nadal en què no es desmarcava de la corrupció i que parlés de la dictadura “com a una època de desavinences”. “L’únic discurs que ens pot interessar de Felipe VI és quan anunciï la fi de la monarquia”, ha dit Aragonès.

El president en funcions del parlament, Roger Torrent, ha contraposat la figura de Macià amb la de Felipe VI, un monarca que considera que “no pot donar lliçons a ningú” i que ha perdut “tota autoritat moral”. “Sentir-lo parlar de principis ètics posa de manifest la profunda decadència del règim del 78, un règim que volem superar. Volem construir un futur millor. Avui, la república catalana és més necessària que mai”, ha assegurat en l’ofrena a la tomba de Macià. Per a Torrent, el 2021 haurà de ser l’any de la “reconstrucció” i de “relligar” el país i el moment en què caldrà resoldre la “crisi social i democràtica” amb la perseverança de Macià. Acompanyat de membres de la Mesa, el president en funcions ha assegurat que la monarquia s’ha d’amagar quan ve a Catalunya perquè “no és benvinguda al país” després d’haver avalat els cops de porra contra la ciutadania al discurs del 3-O.

Torrent ha tingut un record per a Carme Forcadell, els presos polítics i els exiliats, que diu que passaran “vergonyosament” les festes a la presó o a l’exili. Per al president en funcions, la figura de Macià mostra “perseverança” i “lluita per la llibertat”, que és el benestar dels ciutadans. “Aprenem avui i sempre de Macià, especialment aquest 2021, que ha de ser any esperança”, ha reblat en referència al vaccí contra la covid-19. Torrent ha definit el 2020 com un any “terrible, dolorós i desconcertant”, en què s’han acomiadat “massa conciutadans” i en què hi ha moltes famílies que han patit.

La número dos d’ERC per Barcelona a les eleccions del 14 de febrer, Laura Vilagrà, també ha valorat el discurs de Nadal del rei espanyol i ha assegurat que “les paraules del monarca signifiquen que continua la repressió”. També ha contraposat el “lideratge, negociació i diàleg” que representa la figura de Macià amb la de Felipe VI, ha fet una crida a construir “una república lliure de corrupció” i ha assegurat que el suport al rei baixa dràsticament. “Catalunya és cada dia més republicana”, ha dit. També ha tingut un record per als presos polítics.

La líder de JxCat al congrés espanyol i candidata de la formació a les eleccions del 14-F, Laura Borràs, ha acusat el rei Felipe VI de ser còmplice de la situació del seu predecessor, Juan Carlos I. “Ni tan sols va esmentar el seu pare, el rei fugit, que s’afanya a regularitzar la seva situació fiscal, però no fa res per a regularitzar la seva situació democràtica”, ha dit. Per a Borràs, Felipe VI va fer un discurs “absolutament buit de contingut polític, un discurs de circumstàncies” i li ha retret no haver fet cap “propòsit d’esmena”.

El portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, també ha destacat la figura del president Macià i ha dit que compateixen el seu “somni i lluita” perquè Catalunya esdevingui una república independent. També ha dit que les pròximes eleccions han de ser un plebiscit perquè “el poble de Catalunya es reafirmi per fer efectiu el mandat de l’1 d’Octubre”. També ha assegurat que l’estratègia d’esperar la negociació amb l’estat espanyol ha fracassat. “Hem vist els últims mesos i setmanes que no queda cap altra estratègia, la realista i honesta amb el vot del sí és la via unilateral cap a la independència”, ha dit.

Castellà també ha denunciat la repressió de l’estat espanyol dels últims tres anys i ha cridat a assolir una majoria independentista al parlament per a fer “un desbordament democràtic”. “Tres anys després d’aquell dia que vam votar el poble de Catalunya i vam guanyar el sí, demòcrates ens reafirmem en dir que el referèndum és vigent, que no és interpretable, que cap partit, ni líder, ni cap diputat pot interpretar aquell mandat que va guanyar el sí; no ens queda més que fer efectiu aquell mandat que és una república independent”, ha insistit Castellà a la seva intervenció al castell de Montjuïc.

La candidata del PDECat a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón, ha denunciat que el discurs de Felipe VI “va fregar el cinisme” en parlar de “valors i justícia” i “silenciar moltes de les coses que estan passant” i que afecten la monarquia. Chacón ha afirmat que l'”enorme desafecció” cap a la monarquia “va creixent i creixent, per una falta d’empatia” del rei. D’altra banda, Chacón ha expressat el seu compromís amb els valors de “llibertat, prosperitat i justícia per a Catalunya”, que al seu judici cal traduir en “solucions realistes”.

La secretària general del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), Marta Pascal, ha exigit una rectificació de Felipe VI amb Catalunya, no només pel que “ha passat fins ara” sinó per la seva “insensibilitat” i “poca empatia”. Ha lamentat que el monarca s’hagi “permès el luxe” de donar lliçons de moralitat i ètica”. També ha retret al PDECat que “hagi fet bona la dita de tornar a casa per Nadal” amb Germà Gordó: “Aquells que no volen que canviï res, es retroben de nou.” “Des del PNC volem que les coses canviïn, hem vingut a canviar-ho tot. Volem ser alternativa, esperança, confiança i futur per aquesta Catalunya que mereix molt més”, ha conclòs.

Pel que fa a les entitats independentistes, el vice-president d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha assenyalat que l’amnistia pels presos polítics, exiliats i represaliats per l’1-O és l’única via per resoldre el conflicte polític a Catalunya. Ha lamentat que el president de l’entitat, Jordi Cuixart, continuï empresonat després de quatre anys. “La lluita per l’autodeterminació no és cap delicte”, ha dit. Mauri també s’ha referit al discurs del monarca espanyol: “El rei Felipe VI no només és tacat per la corrupció, sinó també per insensible al patiment, a la repressió, i més en uns moments com aquests tan durs de crisis social, sanitària i també d’una profunda crisi democràtica.”

A la seva intervenció davant la tomba del president Macià, el vice-president d’Òmnium també ha lamentat que l’estat espanyol no vulgui dialogar ni afrontar el conflicte polític. “És el quart Nadal que el president d’Òmnium no pot ser aquí, perquè està injustament empresonat, per això al costat de la tomba, avui som aquí per a reivindicar aquesta amnistia per a Jordi Cuixart, per a tots els presos polítics, represaliats i per les gairebé 3.000 persones que han patit i pateixen repressió al nostre país”, ha afegit.

Mauri també ha reivindicat el catalanisme popular del president Macià. “Un catalanisme que va arribar a tota la població per fer que els valors de la república catalana fossin uns valors de fraternitat, igualtat, de justícia que fessin que tots els catalans fossin iguals; aquest és el mateix anhel i compromís que tenim des de fa seixanta anys”, ha completat.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha fet una crida a “recuperar la iniciativa” el 2021 per tal que l’independentisme deixi d’estar “a la defensiva”. Després de l’ofrena floral de l’entitat a la tomba de l’ex-president Macià, ha proposat “aconseguir petites victòries” que encaminin el sobiranisme “a la victòria final”. Paluzie ha refusat de valorar el discurs de Nadal de Felipe VI i ha tingut un record per als presos polítics i tots els represaliats.

Per part de l’Ajuntament de Barcelona, també ha assistit a l’ofrena floral el tinent de batlle de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, acompanyat pel líder d’ERC a l’ajuntament, Ernest Maragall, i la portaveu municipal de JxCat, Elsa Artadi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor