15.03.2023 - 16:33
|
Actualització: 16.03.2023 - 15:03
Els eurodiputats espanyols de la comissió d’investigació sobre l’espionatge amb Pegasus no han pogut impedir que es faci la missió a l’estat espanyol, prevista dilluns i dimarts de la setmana vinent, però sí que han aconseguit que en el programa de treball previst, que encara és provisional, hi tinguin molt de pes les institucions espanyoles i, en canvi, gairebé no es tinguin en compte les víctimes catalanes. I tot plegat, amb la col·laboració de la presidenta del congrés espanyol, la socialista Meritxell Batet, que amb la decisió de fixar dimarts i dimecres vinents els dies del debat i la votació de la moció de censura presentada per Vox fa que pràcticament salti de l’agenda la visita que els europarlamentaris havien de fer dimarts al congrés. El blocatge de les vies d’informació per a saber de primera mà com fou i a qui va afectar aquest cas d’espionatge il·legal, el més gros destapat dins la Unió Europea, és pràcticament total.
El fet que dilluns sigui festa a Madrid fa pràcticament impossible la reunió que la comissió Pegasus va demanar a Batet i que inicialment era prevista dimarts al matí. Aquest és el punt que més desconcerta els eurodiputats de la comissió, perquè ja fa setmanes que s’havia previst aquesta visita, segons els esborranys del programa de la missió que ha pogut consultar VilaWeb. I és això que fa que el programa que pràcticament era tancat fins fa uns dies encara pugui tenir algunes modificacions, i que siguin importants.
Desconcert i incertesa
Hi ha molt poques coses segures ara mateix sobre el treball que farà aquesta missió Pegasus. Però els noms que s’han anat introduint en les propostes de persones amb qui parlar són significatius. Els noms els decideix la majoria de diputats de la comissió, on els grans grups tenen molt de pes: el popular i el socialista, amb una forta presència d’espanyols, a més del grup de Renew, on hi ha la ponent, Sophie In’t Veld, molt crítica en el seu informe preliminar amb el paper d’Espanya, però on també hi ha Ciutadans. Els membres de la missió, ja confirmats per VilaWeb, seran la ponent mateixa, el president de la comissió, Jeroen Lenaers (PP europeu), l’eurodiputada d’ERC i vice-presidenta de la comissió, Diana Riba, l’austríac Hannes Heide (grup socialdemòcrates), la polonesa Roza Thun (Renew), l’eslovac Vladímir Bilčík (PP europeu), l’eurodiputat del Front Nacional Gilles Lebreton, la francesa Anne-Sophie Pelletier (l’Esquerra) i els eurodiputats espanyols Juan Ignacio Zoido (PP), Ibán García del Blanco (PSOE) i Jorge Buxadé (Vox).
I entre els noms prevists de testimonis amb qui parlar inicialment, de moment no n’hi ha cap de víctimes de la societat civil catalana, per més que entre els seixanta-cinc espiats n’hi hagi d’entitats del pes d’Òmnium i de l’Assemblea Nacional Catalana. En l’arrencada de la missió, que començarà dilluns a la tarda, es preveia de fer una trobada amb “actors de la societat civil”, que en principi es limita a representants d’Amnistia Internacional Madrid i l’ONG amb seu a Madrid Rights International Spain. I és després d’aquesta primera reunió que hi ha prevista, a la seu del Parlament Europeu a Madrid, una trobada amb membres de la comissió d’investigació sobre l’espionatge amb Pegasus del Parlament de Catalunya. Tanmateix, en l’agenda, si més no en els esborranys, no hi ha ni tan sols una referència al fet que la comissió es fa al parlament català. Simplement hi diu “trobada amb la comissió d’investigació sobre Pegasus”. El PSOE i el PP van vetar la creació de cap comissió d’investigació en aquest sentit al congrés espanyol, i totes les autoritats espanyoles citades a declarar a la comissió del parlament han plantat els diputats.
Durant la tarda de dilluns els eurodiputats tenien previst de trobar-se amb l’ex-directora del CNI Paz Esteban, que va reconèixer a porta tancada només divuit dels seixanta-cinc noms espiats en el Catalangate, i també amb la fiscal espanyola encarregada dels delictes informàtics Elvira Tejada de la Fuente. I després hi ha la previsió d’una trobada amb periodistes espanyols. Però tota l’agenda de dilluns és condicionada pel fet que aquell dia és festa a Madrid, i això pot ser utilitzat com a excusa o argument per a fer caure aquesta previsió.
L’agenda prevista dimarts és més extensa, però una part important, com la reunió amb diputats del congrés espanyol, queda ara en suspens per la inclusió de la moció de censura de Vox aquell dia per part de la presidenta Meritxell Batet. Arran d’això, la diputada de Junts al congrés espanyol Míriam Nogueras ha enviat una carta al president de la comissió Pegasus, Jeroen Lenaers, a la qual ha tingut accés VilaWeb, en què es posa a disposició per trobar un moment per a reunir-s’hi, tot modificant la seva agenda si cal, i fa constar que ella precisament fou una de les víctimes de l’espionatge amb Pegasus.
Dimarts mateix la missió d’europarlamentaris preveu de reunir-se amb ministres del govern espanyol que suposadament van ser espiats amb Pegasus, com Maragarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, a més de Pedro Sánchez. Però ara per ara no hi ha cap confirmació oficial que aquestes reunions es faran, i més tenint en compte que tot el dia hi haurà en marxa el debat de la moció de censura, que afecta precisament Pedro Sánchez. Els eurodiputats també preveien de reunir-se amb el Defensor del Poble espanyol, Ángel Gabilondo, i l’actual directora del CNI, Esperanza Casteleiro.
Quant a reunions amb les víctimes, només se’n preveuen tres, segons l’esborrany de l’agenda consultat per VilaWeb: el president, Pere Aragonès; la consellera d’Afers Exteriors, Meritxell Serret, i el regidor i candidat d’ERC a Barcelona Ernest Maragall. Avui Aragonès ha confirmat la reunió. Totes aquestes trobades es farien a la seu del Parlament Europeu a Madrid. I ara per ara cap dels intents de la missió Pegasus d’entrevistar-se amb jutges del Suprem i de l’Audiència espanyola no ha reeixit, perquè tots ho han refusat.
Els polítics espanyols del PP i el PSOE, tant a Madrid com a Brussel·les, van intentar primer d’impedir la missió; després, d’aigualir-la, i ara, de fer-la inviable a la pràctica. Segons les fonts de la comissió Pegasus consultades per VilaWeb, la versió definitiva de l’agenda de treball de la missió a Madrid es farà pública divendres.