Brexit

Set diputats laboristes han decidit abandonar el grup del partit a la cambra dels Comuns per discrepàncies amb la direcció que encapçala Jeremy Corbyn. Els escindits són: Chuka Umunna, Mike Gapes, Luciana Berger, Ann Coffey, Chris Leslie, Gavin Shuker i Angela Smith. En un comunicat, asseguren que ‘com a diputats independents apel·lem als nostres companys de tots els partits perquè facin el millor per l’interès del país’.

L’escissió laborista es produeix un mes abans que s’acabi el termini perquè Londres i Brussel·les acordin definitivament el Brexit. Fins ara, l’únic acord assolit, ha estat tombat per Westminster. La primera ministra britànica, Theresa May, ha fet diverses crides a la UE perquè s’assegui a la taula per a negociar un nou pacte. Tanmateix, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i altres líders europeus han expressat que no tenen intenció de canviar cap coma de l’acord.

En aquest escenari d’extrema debilitat, el Partit Laborista tenia una oportunitat d’or per a recuperar terreny polític i fer trontollar l’hegemonia conservadora, que controla Downing Street des del 2010. Però el partit ha sucumbit a una guerra interna que ha estat latent d’ençà que Jeremy Corbyn va guanyar el lideratge de la formació.

En aquest sentit, els diputats escindits critiquen amb duresa el Partit Laborista: ‘El partit defensa ara polítiques que debiliten la nostra seguretat nacional; accepta relats d’estats hostils amb el nostre país; ha fracassat a l’hora d’encapçalar el repte del Brexit i donar una alternativa sòlida i coherent als conservadors; s’ha tornat passiu en circumstàncies de desastre humanitari en l’àmbit internacional; és hostil a les empreses, grans i petites; i amenaça de desestabilitzar l’economia britànica per raons ideològiques.’

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb