Parlon demana precaució a les Terres de l’Ebre, on s’espera pluja intensa

  • No es pot aparcar en rieres, torrents i barrancs, i cal evitar passeigs marítims i passos subterranis

VilaWeb

Text

Ot Bou Costa

12.11.2024 - 14:09
Actualització: 12.11.2024 - 17:52

La consellera d’Interior, Núria Parlon, ha explicat que les comarques de les Terres de l’Ebre eren en la fase d’alerta del pla Inuncat, ateses les previsions meteorològiques que hi anuncien una altra gota freda –si bé de menys intensitat que la que colpí l’Horta Sud. A banda del Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, també el Tarragonès i el Baix Camp hauran d’estar atents, les pròximes hores, per una intensitat de pluges possiblement elevada. Parlon ha dit que el grau d’aquesta intensitat no es podria anticipar fins aquesta tarda a les cinc i, per tant, encara no se sap si caldrà prendre cap mesura més enllà de la precaució.

Mentrestant, la consellera ha demanat als ciutadans de no aparcar els cotxes en rieres, torrents i barrancs, de no passejar-hi a la vora i d’evitar passeigs marítims i passos subterranis, perquè són punts on el volum d’aigua podria créixer molt de pressa. També ha demanat consultar l’estat de les carreteres abans de desplaçar-se i de seguir els consells i les recomanacions que farà Protecció Civil, compartits a les xarxes socials i difosos a través dels mitjans de comunicació.

No es descarta que aquestes precipitacions afectin alguns punts del litoral entre Barcelona i Alacant, on és probable que es registrin tempestes d’intensitat forta. De fet, l’AEMET apunta que dimecres es podrien acumular 40 litres per metre quadrat en solament 1 hora i 100 litres en 12 hores. També s’esperen ratxes molt fortes de vent de tramuntana a l’Empordà, que causaran temporals a la costa. A les Illes s’ha activat l’alerta de color carabassa per risc important de precipitacions intenses a les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera. Alhora, també s’ha activat l’alerta groga per risc moderat de temporals a la costa.

Els càmpings, els primers de la llista

Per una altra banda, la portaveu Sílvia Paneque, consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, ha valorat positivament la reunió del conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, amb el sector dels càmpings. El juliol de 2021, en l’elaboració del pla director urbanístic de les activitats de càmping, s’acredità que prop del 4% dels càmpings són en zones de risc i caldrà reubicar-los aviat. Segons Paneque, no s’ha començat pas pels càmpings perquè siguin el principal problema, sinó perquè ja hi havia la informació disponible. 

El govern ha encomanat a l’Agència Catalana de l’Aigua i al Servei de Meteorologia de Catalunya una revisió de les zones inundables del país. On no es puguin fer infrastructures de contenció ni aplicar cap mesura de reducció del risc, les activitats o els edificis afectats s’hauran de moure de lloc. “Hi haurà decisions complicades”, ha anunciat Paneque. La setmana passada, el govern ja va explicar que, una volta actualitzada la cartografia de les zones inundables, posaran damunt la taula les mesures legislatures que se’n derivin.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor