El parlament aprova d’impulsar un pacte nacional per a protegir l’escola catalana dels atacs de l’estat espanyol

  • El ple demana d'engegar el pla de drets sexuals i reproductius en l'àmbit educatiu

VilaWeb
ACN
29.06.2023 - 20:11
Actualització: 29.06.2023 - 23:11

El parlament ha debatut i votat avui a la tarda les propostes de resolució (PR) dels grups parlamentaris en el marc del ple monogràfic sobre la situació de l’educació i el sistema educatiu. La cambra ha aprovat una de les PR que han presentat conjuntament ERC i Junts, que proposa d’impulsar un pacte nacional per protegir l’escola catalana dels atacs sistèmics de l’estat espanyol. El ple també ha donat llum verda a reforçar l’educació sexual i prevenir violències masclistes i LGBTI-fòbiques i, en aquest sentit, engegar el Pla de Drets Sexuals i Reproductius en l’àmbit educatiu, a més de reforçar la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situacions de Violència. És una PR conjunta d’ERC, Junts i En Comú Podem.

La PR conjunta d’ERC i Junts sosté: “La intromissió i els atacs sistemàtics dels poders polítics i judicials espanyols contra l’escola catalana són una de les principals causes de desestabilització d’aquest model d’èxit, d’ampli consens al nostre país”. El text defensa que és i ha de ser model d’equitat, de cohesió social, d’igualtat d’oportunitats, en la qual la llengua catalana com a llengua vehicular, comuna i compartida per tota la comunitat educativa, sigui un factor bàsic d’inclusió social i de vertebració de la societat catalana.

Però la resolució va més enllà del ple que s’ha fet al parlament, i alerta del perill que sofreixen als Països Catalans la llengua catalana i el seu ensenyament, pels atacs reiterats de la dreta i l’extrema dreta. Per tot això, l’independentisme insta el govern a impulsar un Pacte Nacional en aquests termes i li encomana de fer les actuacions polítiques, jurídiques i econòmiques per tal de garantir-ne l’aplicació en tots els objectius.

Més propostes de resolució

El Parlament també ha aprovat el punt d’una PR del PSC que insta el govern a fer efectiu immediatament pel curs vinent l’increment de 100 milions d’euros aprovats en el pressupost de la Generalitat per al 2023. L’objectiu és millorar l’atenció a l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu i reforçar la inclusió del sistema, des de primer cicle d’educació infantil fins a la postobligatòria.

La cambra també ha avalat el punt d’una PR dels comuns que insta el govern a aprovar abans del proper inici de curs un Pla de Xoc contra l’Abandonament Escolar.

El ple també ha avalat un text d’ERC, PSC, Junts i ECP que aposta per impulsar i desplegar el Pla de Compensació per millorar les competències bàsiques de l’alumnat a Catalunya.

Així mateix, la cambra ha avalat l’apartat conjunt d’ERC i PSC on el parlament ha instat el govern a planificar conjuntament amb el món local, amb criteris d’equitat territorial, la creació de 10.000 noves places públiques d’escola bressol per garantir la universalitat de l’oferta educativa 0-3 anys en els següents quatre anys.

El ple també ha aprovat el text d’ERC i comuns on insta el govern a climatitzar progressivament els centres educatius públics de tot el Principat per adequar les aules i espais comuns al canvi climàtic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any