El parlament aprova que tan sols un referèndum pactat pot substituir l’1-O

  • La proposta de resolució de la CUP per impulsar un nou referèndum durant la legislatura s'ha refusat

VilaWeb
Redacció
30.09.2021 - 18:43
Actualització: 30.09.2021 - 20:09

El Parlament de Catalunya ha aprovat una proposta de resolució d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya en què es reivindica que tan sols un referèndum d’autodeterminació acordat amb l’estat espanyol pot substituir el mandat polític del referèndum del Primer d’Octubre de treballar per a fer real la República Catalana. S’ha aprovat amb el vot a favor d’ERC i JxCat, l’abstenció de la CUP i el vot en contra del PSC, Vox, En Comú Podem, Ciutadans i el PP.

La proposta de resolució també exposa que el dret d’autodeterminació és l’única via democràtica per la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol i la necessitat d’una amnistia com a única solució per a posar fi la repressió. A més, exposa la necessitat de construir un gran acord nacional per a l’autodeterminació que vagi més enllà de partits polítics i que agrupi la majoria social àmplia del país favorable a l’autodeterminació. “L’aposta pel diàleg i la negociació política per a resoldre el conflicte polític existent i la necessitat d’una confrontació cívica i pacífica per forçar l’estat a assumir la realitat fins ara negada”, afegeix com a imperatiu. A més, diu que cal impulsar una comissió al parlament per a fer seguiment de la taula de negociació.

Abans, el parlament ha refusat una proposta de resolució de la CUP que l’instava a comprometre’s per fer un nou referèndum d’autodeterminació abans no s’acabi la legislatura i a instar el govern de la Generalitat a començar els debats i treballs necessaris tan aviat com sigui possible per a garantir que es fes. Aquesta proposta de resolució tan sols ha tingut el suport dels 9 diputats de la CUP, atès que ERC s’ha abstingut i JxCat hi ha votat en contra. També hi han votat en contra el PSC, Vox, En Comú Podem i el PP. Els sis diputats de Ciutadans no han volgut participar en la votació. Abans, Vox i Ciutadans han anunciat que portarien al Tribunal Constitucional espanyol la decisió de la mesa de tramitar aquesta proposta de resolució.

Per una altra banda, s’ha aprovat amb els vots d’ERC, JxCat, la CUP i En Comú Podem una proposta de resolució per la qual el parlament insta el govern de la Generalitat a retirar les distincions i els elements d’homenatge al rei emèrit espanyol, Juan Carlos I, perquè considera que la seva actuació és incompatible amb l’ètica i la democràcia. També l’insta a demanar a les institucions municipals i al congrés espanyol que facin el mateix.

S’ha aprovat una proposta de resolució per la qual el Parlament de Catalunya es compromet i insta els grups parlamentaris a tramitar una proposició de llei d’amnistia que es presenti al congrés espanyol. ERC, JxCat i la CUP hi han votat a favor i insta el govern de la Generalitat a facilitar l’articulació durant el mes d’octubre d’un acord nacional per l’autodeterminació i l’amnistia i a explorar complicitats i la possible intervenció d’organismes europeus i internacionals per a assolir un referèndum acordat. En Comú Podem s’ha abstingut i el PSC, Vox, Ciutadans i el PP hi han votat en contra.

A favor de la taula de diàleg

El ple també ha aprovat una proposta de resolució d’En Comú Podem de suport a la taula de diàleg en què es diu que solament hi han de participar membres dels executius català i espanyol. El text –que ha tingut el vot a favor del PSC, ERC i els comuns i contrari de Junts, Vox, la CUP, Ciutadans i el PP– diu: “El Parlament de Catalunya expressa el seu suport al president de la Generalitat en l’impuls de la taula de diàleg. Un diàleg i negociació que ha de ser de govern a govern, amb delegacions conformades per membres dels executius català i espanyol.”

A més, també s’ha aprovat una proposta de resolució d’ERC de suport a la taula de diàleg en què participin el govern català i espanyol: “El Parlament de Catalunya insta el govern de la Generalitat a avançar cap a una resolució democràtica del conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol, mitjançant l’impuls del procés de negociació articulat a través d’una taula de diàleg i negociació política entre tots dos governs.” Ha estat aprovada amb els vots favorables del PSC, ERC i En Comú Podem, l’abstenció de JxCat i el vot en contra de Vox, la CUP, Ciutadans i el PP.

Suport al president Puigdemont

La cambra ha expressat el seu suport al president Carles Puigdemont, detingut ara fa una setmana a l’aeroport de l’Alguer, amb una proposta de resolució aprovada amb el vot d’ERC, JxCat i la CUP. A més, el text fa valer la tasca de Puigdemont al capdavant del Consell per la República i expressa la necessitat de preservar la independència judicial a tots els països de la Unió Europea i, en particular, a l’estat espanyol. El PSC, Vox, En Comú Podem, Ciutadans i el PP hi han votat en contra.

El parlament reclama l’ampliació de l’aeroport de Barcelona

També s’ha aprovat amb el vot del PSC, JxCat i Ciutadans una proposta de resolució que reivindica l’ampliació de l’aeroport de Barcelona. El text exposa que és un motor econòmic d’importància cabdal per Barcelona i el país, i reclama que esdevingui un hub intercontinental i de vols de qualitat que atregui talent, tecnologia, empreses multinacionals i esdeveniments globals.

Per això, el parlament insta el govern a exigir a l’estat espanyol que mantingui l’acord d’ampliació del 2 d’agost per la inversió de 1.700 milions d’euros i que el DORA derivi en un pla d’ampliació de l’aeroport que, segons diu el text, hauria de contemplar el respecte a la biodiversitat, l’espai natural protegit del delta del Llobregat i les directives ambientals europees. ERC, la CUP, Vox, En Comú Podem i el PP hi han votat en contra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any