05.02.2025 - 21:40
El 6 de febrer de l’any passat, els pagesos, cansats dels costs de protecció desmesurats, de l’excés de la burocràcia i dels greus efectes de la sequera, van dir prou i van sortir al carrer. Els catalans no eren els únics. Les protestes es van estendre per tot Europa amb la mateixa reclamació: que la pagesia fa anys que té una salut delicada i que les administracions han d’arromangar-se per revertir-ho.
Aquell 6 de febrer, milers de pagesos i ramaders van protagonitzar unes protestes històriques, amb talls de carreteres en uns quants punts i una marxa lenta fins a Barcelona, amb milers de tractors als carrers. Tot plegat va néixer espontàniament per WhatsApp. D’allà, en va sorgir la Revolta Pagesa, i uns mesos després, el Gremi de la Pagesia, que s’ha configurat com un interlocutor amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, juntament amb el sindicat Unió de Pagesos.
Ara que fa un any de les protestes històriques, els pagesos han decidit de tornar a sortir al carrer perquè consideren que encara queda molta feina pendent. El dia fort serà dilluns, 10 de febrer, amb talls de carreteres. El gremi ja va avisar de mobilitzacions amb una protesta fa unes setmanes en què va capgirar cartells de noms de municipis.
“Els problemes continuen sobre la taula”
Els pagesos reconeixen que el govern ha fet alguns canvis, però es queixen que encara hi ha molt d’excés de burocràcia. “Ja hi ha coses que fa el govern, han sortit ajudes per la sequera. El nostre dia a dia continua essent caòtic, continuem igual d’empantanegats”, explica Jordi Ginabreda, del Pla de l’Estany i membre del gremi. “Tornem a sortir perquè els problemes continuen sobre la taula”, considera Victòria Pascual, pagesa a Malpàs (Alta Ribagorça) i vocal del gremi.
Els pagesos han tingut converses amb l’administració durant un any. Diuen que s’han creat algunes línies d’ajut i que el govern s’ha compromès a fer millores i a invertir en alguns punts, però creuen que hi ha prou motius per a tornar a sortir al carrer. “S’han arreglat coses petites, però el problema és una cosa més gran. La gent s’ha assabentat una mica més de com va tot, de tot el que és la pagesia catalana, i el nou govern té ganes d’escoltar”, explica Pascual. A parer seu, el nou conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, s’ha mogut més que no pas l’antecessor, David Mascort.
Aquests dies, s’han fet assemblees territorials en uns quants indrets a fi de presentar el gremi, explicar-ne el funcionament, parlar dels objectius assolits i debatre sobre les accions i reivindicacions vinents. Al Pirineu, Pascual reconeix que a la gent li costa d’assistir a les assemblees, però que hi han tingut un contacte estret. Ginabreda assenyala que el moviment que va néixer fa un any va sorgir del descontentament del sector: “Per l’abandonament que hi ha de l’administració i societat envers la pagesia.” Amb les noves accions, esperen que les administracions acabin de resoldre algunes de les qüestions pendents.
Jordi Solé, membre de Revolta Pagesa, també es queixa que un any després de les protestes, tot continua igual. “Si ells tenen voluntat de canviar les coses, nosaltres també anem per feina de negociar. Però quan veus que una cosa resulta improductiva, al final, si l’única solució que ells entenen és la garrotada, doncs garrotada”, diu en declaracions a l’ACN. Guillem Solà, portaveu del Gremi de la Pagesia a Osona, relata que a Rupit hi ha hagut uns quants atacs de llops en una granja d’ovelles i també danys causats per conills. “Per part del departament, s’han promès moltes coses. Sobre el paper, s’escriuen i se signen molts compromisos. Però tangiblement, no hi ha hagut solució”, diu en declaracions a l’ACN.

Quan es faran les mobilitzacions?
El Gremi de la Pagesia ha fet una crida a tornar als carrers dilluns vinent, 10 de febrer. Els pagesos tallaran unes quantes carreteres de Catalunya i, a partir de les assemblees que constitueixin –com van fer fa un any–, avaluaran la resposta del govern i discutiran si cal aixecar el tall o mantenir les mobilitzacions.
Ara mateix, no és clar quines carreteres seran afectades. Segons Pascual, els talls s’aixecaran i les protestes es resoldran segons quina sigui la resposta del govern. “A les assemblees que hi haurà a les carreteres, valorarem si ens semblen bé allò que ens diuen o si cal continuar. Ho decidirà cada punt i ens coordinarem”, assenyala Pascual.
View this post on Instagram
El secretari de Mobilitat i d’Infrastructures del govern, Manel Nadal, ha demanat als pagesos que els talls siguin “ordenats i civilitzats”. Nadal considera que s’ha de trobar un equilibri per a fer compatibles els drets sindicals i ciutadans per a protestar, amb el dret a la mobilitat dels conductors i dels transportistes de fer la seva feina. Nadal explica que hi haurà uns serveis mínims i que també es pactarà amb el Departament d’Interior els talls perquè es facin de manera ordenada.
Els pagesos començaran les mobilitzacions avui, amb un lliurament simbòlic d’un manifest que recull les reivindicacions del sector a les seus de les delegacions territorials del govern. A Girona, els pagesos es concentraran a les 9.00 a Fontajau i a les 9.30 començaran una manifestació fins als serveis centrals del govern. A Tortosa, també es farà una trobada als serveis territorials de les Terres de l’Ebre, a les 9.00.
Què reclamen exactament els pagesos?
El Gremi de Pagesia ha recollit dinou demandes urgents dirigides a les administracions.
Entre les principals preocupacions, destaca el control de les plagues de conills, que afecten greument les collites. Els pagesos exigeixen mesures contundents, com ara, l’aplicació immediata de biocides i compensacions econòmiques per les pèrdues sofertes. També rebutgen la introducció del linx com a mesura de control, amb l’argument que no és efectiva.
Quant a la fiscalitat, demanen la bonificació de l’impost de successions i transmissions per a tots els agricultors professionals, incloent-hi magatzems, granges i més infrastructures vinculades a l’activitat agrària, amb l’objectiu de facilitar el relleu generacional.
El Gremi de la Pagesia també denuncia l’excés de burocràcia i reclama que s’apliquin de manera immediata les mesures de simplificació administrativa que s’han debatut aquests darrers mesos.
En l’àmbit energètic, exigeixen que s’elimini el component autonòmic de l’impost especial sobre hidrocarburs a fi de reduir els costs de producció i evitar desavantatges competitius amb unes altres comunitats autònomes.
Al sector també preocupa l’acord comercial amb Mercosur, que consideren perjudicial per a l’agricultura europea. Els pagesos insten el govern espanyol a votar en contra de la ratificació i demanen que els productes importats compleixin els mateixos requisits sanitaris i ambientals que els produïts a Catalunya.
A més, sol·liciten l’execució urgent d’ajuts per a compensar la manca de floració en alguns cultius, a més de la modernització i ampliació de les infrastructures de regadiu per a garantir un accés equitatiu a l’aigua. També reclamen una revisió dels pagaments de la declaració única agrària (DUN) per a garantir més transparència i evitar endarreriments.
En l’àmbit ramader, demanen d’ajornar les restriccions de capacitat de les explotacions, reforçar el control sanitari del bestiar i garantir la protecció dels ramats arran dels atacs de depredadors. També reclamen més seguretat contra els robatoris en zones rurals i que les imatges de videovigilància puguin servir com a prova legal en les denúncies.
Quant a les energies renovables, sol·liciten una moratòria en la instal·lació de parcs fotovoltaics en sòl agrícola fins que no se’n reguli la implantació. A més, exigeixen ajuts per a retirar l’amiant de les cobertes de les edificacions rurals.
Finalment, denuncien que el pressupost destinat al sector agrari és insuficient i reclamen un increment progressiu de la inversió en agricultura i ramaderia per a garantir-ne la sostenibilitat i competitivitat.
Els pagesos adverteixen que si les seves demandes no són ateses amb urgència, reprendran les mobilitzacions per a defensar els drets de la pagesia.
Podeu consultar totes les demandes a continuació: