MINUT A MINUT

Els pagesos aixequen el tall de la AP-7, la N-II i a Coll d’Ares

  • L'AVA-Asaja i la Unió Llauradora es mobilitzaran demà, dijous, a Castelló i el dia 22 a València

VilaWeb
VilaWeb – Agències
14.02.2024 - 22:12
Actualització: 14.02.2024 - 22:26
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Els pagesos han tornat a sortir a les carreteres a fer accions reivindicatives, contra la competència deslleial dels productes que no compleixen les exigències europees i en defensa del model europeu en frontera i la reciprocitat en les relacions comercials sobre l’ús de fitosanitaris, medicaments i mesures veterinàries. També per denunciar els incompliments de la llei de la cadena alimentària, a més de reclamar una reducció de la burocràcia.

Després d’haver passat la nit sobre l’asfalt, els pagesos han blocat la AP-7. D’altra banda, aquest matí s’han aixecat el tall als accessos al port de Tarragona.

Al País Valencià, l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) i la Unió Llauradora s’han reunit amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i han previst un calendari de mobilitzacions unitàries. Es tornaran a mobilitzar a Castelló de la Plana demà, dia 15, i a València el dia 22.

Consulteu l’estat del trànsit.

22.11h

Els pagesos del Ripollès obren el tall a Coll d'Ares

Els pagesos del Ripollès han decidit d'obrir el tall a Coll d'Ares després d'haver rebut una trucada del conseller d'Acció Climàtica, David Mascort. La protesta va començar ahir dimarts a les 10.00 Els protagonistes de l'acció han afirmat que s'han sentit escoltats i que han constatat la importància de la iniciativa conjunta amb els pagesos de la Catalunya Nord. A la tarda, abans de la trucada, havien decidit de mantenir el tall perquè se sentien decebuts amb els resultats de la reunió de la plataforma pagesa amb el conseller a Manresa.

19.23h

El govern pacta un pla especial de sequera amb els pagesos i els indemnitzarà les pèrdues per les restriccions

  • El govern de la Generalitat s'ha compromès amb els pagesos a indemnitzar-los fins al 80% de les pèrdues per restriccions d'aigua. A més, els ha garantit un pla de xoc per a resoldre la manca d'aigua a les explotacions que no en tenen.

Quant a la reducció de la burocràcia, ha garantit que recuperarà les oficines comarcals per a ajudar-los en els tràmits i que simplificarà els procediments.

18.56h

Reoberta la N-II a Pontós

· La N-II s'ha reobert avui cap a les 17.45 després de la protesta dels pagesos. La via es mantenia tallada per a revisar-ne l'estat i reparar els danys de la carretera.

18.45h

Els pagesos mantenen el tall de Coll d'Ares

· Els pagesos han decidit de mantenir el tall de Coll d'Ares. Els agricultors que són en aquest punt se senten decebuts de la mobilització d'avui, perquè creuen que es podria haver tensat més la corda. Creuen que hi ha algunes fites immediates que encara no s'ha assolit. "Mantindrem el tall de Coll d'Ares tant com puguem", expliquen.

16.49h

Unió de Pagesos i organitzacions apícoles demanen una reunió al govern per a "abordar els problemes específics" del sector

· En un comunicat conjunt, reclamen un control i una regulació de l'entrada de productes apícoles de països tercers per a garantir la correcta traçabilitat alimentària, a més de compensacions per les pèrdues produïdes pels abellerols a l’apicultura, recursos i actuacions per combatre els greus efectes de la vespa asiàtica i un gasoil professional. El comunicat expressa "ple suport" a les demandes de la resta de sectors productius que s'ha mobilitzat amb accions com talls als accessos a Mercabarna i al Port de Tarragona.

16.34h

Els pagesos aixequen el tall a l'AP-7 i l'N-II a Pontós després de més trenta hores de protesta

· Els pagesos han acordat d'aixecar el tall a l'AP-7 i a l'N-II a Pontós (Alt Empordà) després de més de trenta hores de protesta. A l'assemblea, han exposat els compromisos que han obtingut tant del govern (sobre restriccions per la sequera i burocràcia) com de l'estat espanyol, després d'haver aconseguit una reunió amb la secretaria general d'Agricultura del ministeri espanyol la setmana vinent. Per això, han decidit de deixar de tallar les carreteres. Però ho fan amb una advertència a les administracions: si no compleixen els compromisos, tornaran al carrer el dia 28 i s'hi estaran "el temps que calgui".

13.46h

Els manifestants organitzen una fideuada a la AP-7

60 quilos de fideus, més de 100 litres de fumet, sèpia, sofregit de tomàquet i sis caixes de gambes. Al mig de la AP-7 a Pontós (Alt Empordà) fumegen tres paelles de fideuada, que preparen dues empreses de càtering de Celrà i de Sant Esteve d'en Bas. És el menú que tenen per dinar els pagesos gironins, que ja fa més de 30 hores que aguanten els talls de l'autopista i la nacional en protesta pels greuges que viu el sector. De moment, el blocatge encara no té hora per aixecar-se, en espera de les novetats que puguin arribar des de Madrid, on el sindicat Unió de Pagesos està negociant amb el Ministeri d'Agricultura espanyol. L'ambient al tronc de l'autopista és festiu i, de fet, ja no hi ha presència de furgonetes dels Mossos d'Esquadra.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Per a moure els tractors de l'AP-7, els manifestants reclamen compromisos al Ministeri d'Agricultura. D'entrada, un acord de mínims implica mantenir una reunió directa amb el ministre espanyol, Luis Planas.

Durant el matí, els manifestants han anat i venint per donar suport al tall tant de l'autopista com de la nacional, que ja fa més de 30 hores que dura. Els tractors continuen aparcats al mig de la AP-7, entre troncs d'arbres que els pagesos han talat i han entravessat a la calçada i les restes de les barricades que han cremat durant les darreres hores.

El sindicat Unió de Pagesos continua mantenint converses amb el govern espanyol. Quan hi hagi novetats, els pagesos convocaran una assemblea a l'AP-7 mateix on explicaran què s'ha aconseguit i valoraran quins són els pròxims passos.

11.20h

Oberts als camions els passos del Pertús, Puigcerdà i Llívia

Trànsit ha anunciat l'obertura temporal dels passos del Pertús, Puigcerdà i Llívia, a fi de garantir que els camions retinguts a la frontera administrativa puguin continuar la marxa.

11.14h

Unió de Pagesos negocia amb el ministeri espanyol compromisos per a reobrir la AP-7 i la N-II a Pontós a partir de la tarda

· El sindicat Unió de Pagesos negocia amb el Ministeri d'Agricultura espanyol compromisos per als greuges que sofreix el sector, i que, si es concreten, diu, permetrien d'aixecar el tall de la AP-7 i la N-II a Pontós (Alt Empordà). Però això no serà abans d'aquesta tarda, perquè el portaveu del sindicat, Narcís Poch, ja ha deixat clar que els manifestants es quedaran a dinar damunt la calçada de l'autopista. El gest que, d'entrada, reclama la pagesia és tenir "una reunió al més alt nivell" amb el titular del ministeri espanyol, Luis Planas. Ara per ara, al tronc de l'autopista hi ha un centenar de pagesos que esmorzen, envoltats dels tractors que han plantat a la AP-7 i de les barricades (algunes de les quals fumegen).

10.57h

Imatges del tall a la AP-7

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

10.49h

Els pagesos aixequen el tall a l'accés del port de Tarragona

· Els pagesos han aixecat el blocatge a l'accés del port de Tarragona. Després d'una breu assemblea que s'ha fet a quarts de deu, han decidit de complir la previsió inicial d'estar-se un dia a la A-27 i la seixantena de tractors han enfilat el camí cap a casa. El trànsit a la carretera s'ha restablert poc després de dos quarts d'onze i els camions ja poden entrar a la infrastructura portuària.

Un d'ells és el Sergi Martin, responsable nacional de la fruita seca d'Unió de Pagesos, que ha explicat a l'ACN que la nit havia "estat cansada" i "amb molt de fred".

09.04h

Els pagesos reclamen una resposta política

· Els pagesos preveuen de mantenir el tall de la AP-7 i la N-II fins que tinguin resposta política a les seves demandes. El portaveu del sindicat Unió de Pagesos i del moviment Revolta Pagesa, Jordi Ginebreda, assegura que la decisió està presa i que no faran cap assemblea fins que rebin una trucada en què l'administració es comprometi a "assumir la seva responsabilitat i començar a posar facilitats al sector". De moment, ja tenen previst el dinar –hi faran una fideuada– i ja pensen en el sopar. A hores d'ara, centenars de persones continuen a peu de la via esmorzant i recollint les tendes que han fet servir per dormir.

També van arribant nous tractors que han tornat a les seves explotacions a primera hora i que ara reprendran les mobilitzacions. "Els qui han marxat ja van tornant per aguantar tant com calgui", afirma Ginebreda.

08.19h

Els pagesos mantenen els talls

· Els pagesos han mantingut tota la nit el blocatge a la AP-7 a Pontós i al port de Tarragona. Previsiblement, aquest segon tall s'aixecarà cap a les deu del matí.

13.02.2024
20.38h

La policia francesa reobre temporalment el pas de camions a la A-9 al Pertús

· La policia francesa ha decidit d'aixecar temporalment la restricció de camions a l A-9 al seu pas pel Pertús a fi de millorar la situació viària del Voló. Segons que ha informat el Servei Català de Trànsit, es redistribuiran els 800 camions retinguts per les protestes dels pagesos per una ruta alternativa. Els camions podran circular per la AP-7, la N260 i la C66 i la AP-7 Girona Nord. L'acció compta amb el suport dels Mossos d'Esquadra.

19.37h

Els pagesos faran nit a la AP-7

· El portaveu del sindicat Unió de Pagesos i del moviment Revolta Pagesa, Jordi Ginebreda, ha explicat que els pagesos faran nit a la AP-7. De fet, ja hi han començat a instal·lar graelles damunt la via per a coure-hi el sopar. Reclamen una reunió amb el ministre d'Agricultura espanyol, Luis Planas, i ja avancen que mantindran els talls a les carreteres si les administracions no mouran fitxa. "Tan aviat com hi hagi alguna cosa damunt la taula i ens ho notifiquin, farem una nova assemblea per decidir què fem i com s'afrontaran les negociacions per a les demandes que tenim", ha subratllat Ginebreda.

17.21h

Cues de tres i quatre quilòmetres a la AP-7 i l’N-II entre Medinyà i Bàscara arran de les protestes

· Les protestes de la pagesia a les comarques han causat cues de tres quilòmetres a la AP-7 entre Medinyà (Gironès) i Vilademuls (Pla de l’Estany) i de quatre quilòmetres més a l’N-II entre aquest municipi i Bàscara (Alt Empordà). La majoria dels vehicles que han quedat aturats són camions. Els Mossos han desviat tot el trànsit de l’autopista a Vilademuls arran del tall que han fet els pagesos des de mig matí a l’altura de Pontós (Alt Empordà) i els desvien per l'N-II, on poc després s'ha tallat arran de les protestes.

16.55h

Els tractors desbloquen els accessos de Mercabarna

Els tractors provinents del Baix Llobregat i l'Anoia han desblocat els accessos de Mercabarna. Durant avui al matí i fins a les 16.00, aproximadament, els pagesos han tancat dues de les tres entrades al mercat majorista, deixant només obert l'accés nord, el més secundari. Cridats per Unió de Pagesos, a les portes del recinte s'hi han concentrat poc més d'una vintena de vehicles, que han protestat contra la competència deslleial dels productes provinents de països tercers. A l'interior del mercat, l'activitat ha transcorregut amb força normalitat, ja que el dimarts és un dia de poca activitat i molts transportistes també s'han anticipat a la protesta dels agricultors.

16.43h

Els pagesos de la Catalunya Central decideixen d'allargar el tall de la C-17 i C-25 fins a la mitjanit

· Els pagesos de la Catalunya Central que, des d’aquest matí, tallen la C-17 i l’Eix Transversal, la C-25, han decidit en assemblea d'allargar el tall fins a mitjanit. Després, tornaran cap a les seves explotacions. La convocatòria de Gurb ha reunit un centenar de pagesos i ramaders, molts han arribat al llarg del dia, després d'haver fet les feines a primera hora del matí. A banda, molts altres de les comarques centrals han decidit de donar suport a les actuacions de protesta que es fan al Port de Tarragona, Mercabarna i la AP-7. Els pagesos han avisat que continuaran fent accions de protesta fins que no es compleixin les demandes.

15.36h

La policia francesa impedeix el pas de camions a l'A-9 al Pertús

La policia francesa ha impedit la circulació de camions per la via A-9 al seu pas pel Pertús a causa de les protestes dels pagesos. Per això, el Servei Català de Trànsit (SCT) recomana de sortir abans de Perpinyà per la sortida N-116 en direcció a Puigcerdà i Andorra com a alternativa.

Per ara, es mantenen els talls que els manifestants han fet a l'autopista AP-7 al seu pas per Borrassà a les 8.30 i a l'N-11 a Pontós a les 9.00.

14.44h

Els pagesos volen blocar la AP-7 i el port de Tarragona tot un dia

· Els pagesos tenen previst tornar a fer nit la AP-7 avui. Desenes de tractors mantenen l'autopista i l'N-II completament blocades en els dos sentits i els concentrats. Hi ha remolcs que tenen matalassos i s'han instal·lat focus per a quan marxi la llum. De moment, per dinar han organitzat una arrossada popular on han cuinat seixanta-cinc quilos d'arròs. En aquests moments, queden algunes furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra als dos extrems de la via i es preveu que en les pròximes hores se sàpiga la decisió final.

Al port de Tarragona, els pagesos també volen allargar el blocatge vint-i-quatre hores. És una de les qüestions que han debatut en l'assemblea que han fet al migdia els agricultors vinguts de diferents punts del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i la plana de Lleida. Fins a aquest punt s'hi han concentrat vora 500 tractors

13.31h

El blocatge dels pagesos fa caure d'un 83% l'afluència de camions al port de Tarragona

· El blocatge dels pagesos al port de Tarragona ha fet caure d'un 83% l'afluència de camions en comparació amb una jornada normal. Segons dades del Port, el tall dels tractors dels accessos principals només ha permès el pas de 176 camions entre les 6.00 i les 12.00. Ahir, en canvi, en van passar 1.024. També han caigut d'un 59,6% les càrregues de magatzem als camions de cereals. Els responsables del port de Tarragona diuen que no comparteixen les crítiques dels pagesos, i asseguren que les importacions que hi arriben no afecten significativament el sector, perquè diuen que són productes que el país no produeix o que necessita perquè no existeixen al mercat intern.

Segons les dades facilitades pel Port, una mitjana de 4.331 camions i 4.581 vehicles hi entren i en surten diàriament. Una part important de l'activitat, precisament, és l'anomenat sistema de lliurament d'agroalimentaris, que ha passat de 374 lliuraments de cereals de magatzem d'ahir a 151 d'aquest avui.

L'accés al Port per l'eix de la A-27 s'ha tallat a les 10.40 i es mantenen oberts dos carrils de sortida per a emergències. Hi ha uns altres accessos que es mantenen oberts per a vehicles lleugers. "Les previsions han funcionat i no s'ha originat cap col·lapse de les entrades, però hi havia transports internacionals que no havien rebut la comunicació i s'han trobat en aquesta situació. Però la satisfacció de poder-ho controlar i evitar és notable", ha dit el director de desenvolupament corporatiu del Port, Joan Besora.

12.37h

"Cada cop que van a comprar també fan política"

· Els pagesos mobilitzats expressen les seves demandes i preocupacions.

12.07h

Els pagesos del Ripollès tallen el coll d'Ares

· Membres de la Plataforma Pagesa del Ripollès tallen d'ençà de les 9.00 el coll d'Ares. Aquest punt era l'alternativa al tall de la Jonquera, que finalment no s'ha fet. En un manifest, la plataforma diu que s'ha unit amb els pagesos catalans del nord i denuncien que sofreixen abusos de les institucions catalanes i europees perquè no els permeten de viure de la seva feina. Entre més qüestions, es queixen de l'excés de la burocràcia, de l'entrada de productes de països de tercers sense els mateixos requisits productius, els baixos preus percebuts pel sector i l'augment desmesurat dels costs de producció. "Davant d’això, ens mobilitzarem tant com calgui i fins que calgui per exigir el respecte pels nostres drets i la dignificació de la nostra feina", diuen en el manifest.

11.41h

Resum dels talls fins ara

· Els pagesos tallen la AP-7 a Pontós (Alt Empordà) i mantenen blocats amb tractors alguns accessos a Mercarbarna, el principal mercat majorista de Barcelona i d'Europa en volum de comercialització dels aliments frescs; i l’entrada al port de Tarragona, on ja hi ha més d’un centenar de tractors, i s’espera que durant el matí n’arribin més, atès que encara hi ha marxes lentes provinents de l’Ebre. A la C-25, l’eix transversal, una protesta també talla la circulació a l'altura de Vic (Osona).

Al tall de la AP-7, a Pontós, els pagesos han aparcat tractors i han instal·lat barricades on cremen troncs i pneumàtics. La protesta obliga a fer desviaments: en sentit sud, els vehicles han de sortir a Figueres Sud, mentre que en sentit nord, els Mossos obliguen camions i cotxes a desviar-se per la sortida de Vilademuls. La N-II continua tallada entre Vilamalla i Pontós, de manera que la ruta cap a la Jonquera i el Rosselló és complicada. De fet, els camions que circulen en direcció sud per la A-9 no poden passar més enllà del Pertús i la sortida 43, del Voló.

Les mobilitzacions també tallen aquest matí la C-38 a Molló (Ripollès), és a dir, al coll d’Ares. Els pagesos del Principat tenen previst de fer-hi una concentració conjunta amb els de Catalunya Nord.

11.32h

Forta congestió a la A-9

· Els vehicles de càrrega pesant no poden passar més enllà del Pertús i la sortida 43, del Voló, romandrà tancada a tots els vehicles. La A-9 està fortament congestionada a l'altura de les Cluses.

11.24h

Concentració a Vic

· Mig centenar de pagesos de diferents punts de la Catalunya Central s’han reunit al recinte firal del Sucre, a Vic, per donar suport a les mobilitzacions que es fan arreu del país. Preveuen de tallar el punt de confluència de la C-17 i l’Eix Transversal, a Gurb. Alguns dels pagesos es dirigiran a Mercabarna per donar suport a les mobilitzacions que s'hi fan.

Xavier Comas, de dinou anys, és un dels pagesos concentrats, que demana de continuar dedicant-se a pagesia en un futur. “Estem lluitant per tenir un futur digne. Si ens hem de manifestar perquè ens escoltin, ens manifestarem, i si l’hem de fer grossa, la farem”, ha dit a l'ACN. Els pagesos tenen permís per tallar la C-17 i l’Eix durant 36 hores.

11.20h

Els tractors arriben al port de Tarragona amb intenció de blocar-lo

· Centenars de tractors han arribat al port de Tarragona amb la intenció de blocar-ne l'accés durant tot el dia. Seguint la convocatòria d'Unió de Pagesos, des de primera hora del matí n'han sortit més de 200 des de Valls, una trentena des del Morell o aproximadament un centenar des de les Terres de l'Ebre, a més de desenes més del Priorat o el Baix Camp. Les primeres estimacions dels Mossos d'Esquadra apunten a uns 500. Les autoritats portuàries diuen que el trànsit de camions és molt inferior a la d'un dia normal perquè la majoria de transportistes han modificat la seva operativa per la mobilització.

11.10h

Una vintena de tractors bloquen l'entrada de Mercabarna

· Una vintena de tractors provinents del Baix Llobregat i de l'Anoia han aconseguit de blocar l'entrada de Mercabarna per l'accés del Prat, una de les portes principals del mercat majorista. Minuts abans que hi arribessin, set furgonetes del Mossos d'Esquadra s'han plantat en línia davant de l'entrada per a evitar que els vehicles puguin accedir al recinte. El responsable d'Unió de Pagesos del Baix Llobregat, German Domínguez, ha explicat que la intenció és col·locar els tractors de manera que no hi entri cap camió. "Intentarem tancar-ho tot, però no tenim cap intenció d'accedir al recinte", ha dit a l'ACN.

Els agricultors esperen que arribin més tractors a donar-los suport. En concret, han avançat que de cara al migdia es poden acostar fins a Mercabarna els agricultors, el Penedès i el Bages.

09.47h

Els pagesos munten barricades a la AP-7 i en tallen la circulació a Pontós

· Els pagesos han aconseguit tallar l'AP-7 en els dos sentits a l'altura de Pontós (Alt Empordà), just on l'autopista creua per dalt l'N-II, que s'ha bloquejat des de primera hora del matí. Els agricultors han entrat a la calçada, on han entravessat troncs, pneumàtics i cables i els han calat foc, dins la segona jornada de protestes del sector que també preveu bloquejar els accessos a Mercabarna i al port de Tarragona. Al voltant dels agricultors gironins es manté un dispositiu d'agents de la Brigada Mòbil dels mossos.

09.22h

Estat viari

· Ara com ara, hi ha tallada la N-II entre Vilamalla i Pontons; circulació només per un carril a la AP-7 entre Vilafant i Borrassà en sentit sud i a Mont-Roig del Camp en sentit nord per la marxa de tractors; i congestió a la A-2 a l'altura de Sant Joan Despí i a la A-7 per la circulació de tractors.

09.16h

La N-II, tallada

· Els pagesos de les comarques gironines han tallat la carretera N-II a l’altura de Pontós, on han deixat diversos tractors per blocar el pas en els dos sentits de la marxa. Els manifestants s’han dirigit posteriorment per camins rurals cap a la AP-7 per intentar de blocar-la, i tot i que ho han aconseguit durant uns minuts, unitats de la Brimo dels Mossos d’Esquadra els han fet fora i han fet un cordó policial per impedir als pagesos tornar a entrar a la via.

09.12h

Columnes per a blocar el port de Tarragona

· Al port de Tarragona, es trobaran columnes de tractors del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i les comarques de Ponent. Les columnes sortiran de Valls (8.30), Reus (9.00) i el Morell (9.30); l'Aldea (7.00), Gandesa (6.30) i Falset (8.00); i Lleida (7.30), les Borges Blanques (7.30) i Tàrrega (07.30), que en aquest cas es desplaçaran en vehicles. A les comarques centrals del Principat, les sortides seran de Gironella (8.00) i Vic (09.30); i a les comarques de Girona hi haurà concentracions a la N-II, a Santa Llogaia d'Àlguema i a Orriols, ambdues a les set del matí.

09.11h

Objectiu: blocar Mercabarna

· Columnes de tractors procedents del Baix Llobregat i l'Anoia es concentraran davant l'entrada de Mercabarna. Per a anar-hi en bloc abans s'han trobat a la Cooperativa de Sant Boi de Llobregat o la del Prat de Llobregat i la d'Igualada, i ara circulen en marxa lenta per la A-2.

09.02h

Blocatge del peatge del Voló

· A primera hora, alguns pagesos han tallat la N-II a l’Alt Empordà i han blocat uns minuts la AP-7, però els Mossos els han fet fora d'aquesta via i han instal·lat un cordó policial per evitar noves entrades a l'autopista. El prefecte de defensa i seguretat de Catalunya Nord ja va avisar que la AP-7 estaria tallada a partir de les 7.00, fet que causa interrupcions a la A9. Els vehicles de càrrega pesant no poden passar més enllà del Pertús i la sortida 43, del Voló, romandrà tancada a tots els vehicles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any