09.04.2025 - 17:20
|
Actualització: 09.04.2025 - 18:18
El ministre de Transports espanyol, Óscar Puente, ha negat que el caos ferroviari del servei de Rodalia al Principat s’hagi agreujat. “Les incidències es van reduint, i cosa que és més important, també es redueix el nombre de trens afectats i l’endarreriment acumulat”, ha dit en una compareixença al congrés espanyol. A més, ha acusat Junts i ERC de fer “victimisme” amb la qüestió.
A més, ha promès que el mes d’abril els usuaris podran comprovar la millora en el servei i ha defensat que les incidències que es registren diàriament no tenen a veure amb la manca d’inversió, sinó a elements exògens o als efectes de les obres que s’estan aplicant a gran escala a tot el servei.
En el torn de rèplica a les intervencions dels grups, Puente ha apel·lat a l’ex-president de la Generalitat Josep Tarradellas i ha criticat el “victimisme” i el “ressentiment” dels grups independentistes. “En aquest debat hi ha molt de totes dues coses”, ha asseverat abans de demanar objectivitat, rigor i racionalitat.
Puente ha indicat que a la segona quinzena de març el nombre d’afectacions es va reduir un 10%, i un 25% si es mira el nombre de trens afectats. Pel que fa als endarreriments acumulats, van caure un 35%.
Paradoxalment, mentre compareixia, RENFE ha anunciat la interrupció del servei les línies R1, R2, R2 Nord, R3, R4 i R7 per una incidència a la infrastructura. Mitja hora després, la circulació s’ha restablert i ara els trens circulen amb endarreriments d’uns vint minuts.
Una xarxa molt complexa
El ministre Puente s’ha escudat en l’elevada complexitat de la xarxa de Rodalia al Principat per l’elevat nombre de trens que hi circulen i les múltiples intervencions de millora que s’hi estan fent simultàniament. “Mil trens diaris, proporcionalment el 15% de tot el trànsit ferroviari de l’estat espanyol”, ha afirmat. “La seva configuració no té res a veure amb cap altra xarxa ni, possiblement, d’Europa”, ha afegit.
També ha enumerat les darreres incidències viscudes a localitats com Flaçà (Gironès), Sitges (Garraf), Roda de Berà (Tarragonès), Ribes de Freser (Ripollès) o l’estació de Sants de Barcelona. Puente ha assegurat que aquestes afectacions són causades per elements com la “sensibilitat electrònica” dels nous aparells instal·lats, els problemes de tensió, els errors dels maquinistes o els casos apedregament contra els trens.