open arms

El vaixell d’Open Arms ha trobat avui una llanxa pneumàtica amb unes quaranta persones que navegaven a la deriva davant la costa líbia, en aigües internacionals, segons que ha informat l’agència EFE una portaveu de l’ONG. Segons la responsable, en la precària embarcació hi van quatre nadons i tres dones embarassades molt deshidratades després de tres dies de travessia. ‘Els hem atès i hem avisat les administracions pertinents perquè se’n fessin càrrec. Ara els escorten fins a Lampedusa’, ha afegit.

Precisament allí  la policia italiana va detenir ahir Carola Rackete, capitana del vaixell de salvament Sea-Watch 3, que va decidir d’entrar al port després d’haver estat quaranta-vuit hores varada amb quaranta migrants a bord arran de la negativa de les autoritats italianes a rebre’ls. Rackete, de 31 anys, va ser traslladada a dependències policíaques acusada de ‘resistència i violència contra un vaixell de guerra’, delicte pel qual podrien imposar-li una pena de deu anys de presó a Itàlia.

El ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, es va alegrar de la detenció i va avisar Open Arms que desobeir les autoritats italianes tindria conseqüències. El fundador de l’ONG, Òscar Camps, va respondre a l’amenaça de Salvini: ‘De la presó se’n surt. Del fons del mar, no.’

Segons l’Organització Internacional de les Migracions (IOM), organisme vinculat a l’ONU, un total de 597 immigrants s’han mort a la mar mentre provaven d’arribar a les costes d’Europa al llarg d’enguany. Un total de 343 s’han mort en l’anomenada ruta central, que parteix de les costes de Líbia i és considerada una de les més mortíferes del món.

En tota, és una xifra molt pròxima a les 620 –383 a la Mediterrània central– que es van registrar en tot el 2018 i que evidencien un canvi de tendència després d’haver prohibit mesos enrere la tasca de les ONG que ajuden als salvaments.

D’acord amb la IOM, un total de 27.834 migrants han aconseguit arribar a Europa de manera irregular per les tres rutes principals durant els primers sis mesos d’enguany, quantitat que significa un retrocés del 35% respecte del mateix període del 2018.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb