El Ministeri del Transport d’Itàlia ordena a Lampedusa que deixi desembarcar l’Open Arms

  • El vaixell de l'ONG, que ja fa quinze dies que espera poder desembarcar en un port segur, és a pocs metres de la costa de l'illa

VilaWeb

Redacció

16.08.2019 - 17:36
Actualització: 16.08.2019 - 20:42

L’Open Arms ha demanat l’evacuació urgent i immediata de totes les persones que hi ha a bord del vaixell davant l’illa italiana de Lampedusa, per emergència humanitària. Pocs minuts després, la SER ha avançat que el Ministeri de Transport d’Itàlia havia ordenat a Lampedusa que deixés desembarcar els passatgers del vaixell de seguida. Així doncs, aquest ministeri no ha seguit les ordres del ministre d’Interior italià, Matteo Salvini, que no volia deixar entrar el vaixell al port.

Segons Open Arms, un informe de l’ONG d’Emergency diu que l’evacuació s’ha de fer de seguida perquè les ‘condicions psico-físiques d’adults i menors són crítiques i la seva seguretat és preocupant’. Després de les últimes evacuacions per motius mèdics, ara hi resten 128 migrants i els membres de la tripulació.

Open Arms ha reiterat que la situació és insostenible: hi ha amenaces de suïcidi i intents de violència i tots els ocupants estan molt afectats físicament i psicològicament.

El vaixell d’Open Arms ja fa quinze dies que navega amb més de 140 migrants salvats a bord, però fins ara no ha rebut l’autorització de Malta ni d’Itàlia perquè desembarquin en un port segur. Aquesta nit ja se n’han evacuat tres persones i un acompanyant per ‘complicacions mèdiques que requereixen atenció especialitzada’ i ahir en van evacuar cinc més i els seus acompanyants per causes psicològiques.

El fundador d’Open Arms, Òscar Camps, ha tornat a denunciar avui la situació de bord i el tracte d’Itàlia. En un vídeo des de Lampedusa ha explicat que la situació era crítica i que havien instat la fiscalia italiana a actuar.

Espanya, Portugal, França, Alemanya, Romania i Luxemburg van comunicar ahir a la tarda a Itàlia que acollirien els migrants de l’Opewn Arms. El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha explicat que encara s’hi podrien afegir més països involucrats. No s’ha informat sobre el nombre de migrants que acollirà cadascun.

En un comunicat, la Moncloa havia anunciat la intenció de rebre part dels migrants de l’Open Arms. Una decisió que contrasta amb la posició del govern de Pedro Sánchez, especialment del ministre José Luis Ábalos, aquests darrers dies, que havia criticat l’ONG. El govern espanyol considera que la immigració no és un problema exclusiu dels països de la Mediterrània i demana mecanismes de col·laboració entre els estats de la UE perquè el repartiment sigui ‘equitatiu’.

Ahir el Tribunal Administratiu Regional del Laci va suspendre cautelarment el decret del ministre d’Interior italià, Matteo Salvini, que amenaçava les ONG amb detencions i una multa d’un milió d’euros si entraven en aigües territorials italianes sense permís. El tribunal diu que la situació és ‘d’una gravetat i urgència excepcionals’ i que cal una resposta sense dilacions. La suspensió del decret també afecta el vaixell Ocean Viking, dirigit per Metges Sense Fronteres i SOS Méditerranée, que aquests darrers dies ha salvat més de quatre-centes persones i que tampoc no té port on desembarcar-los.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem