El grup de Treball contra les Detencions Arbitràries, que depèn del Comitè de Drets Humans de l’ONU, ha fet públic un veredicte en què demana la llibertat immediata de Raül Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn i Josep Rull. És el mateix organisme que a finals de maig va demanar l’alliberament d’Oriol JunquerasJordi Sànchez i Jordi Cuixart. A més, el document insta el govern espanyol a indemnitzar-los i fer una investigació ‘exhaustiva i independent’ del cas. En els casos de Jordi Turull i Carme Forcadell, l’organisme encara no s’ha pronunciat sobre les seves demandes.

Com l’altre veredicte, argumenten que l’empresonament de Romeva, Bassa, Forn i Rull és arbitràri i que Espanya ha d’adoptar ‘les mesures necessàries per a reparar la situació sense dilació’. També precisa que se’ls ha de concedir el dret efectiu d’obtenir una indemnització i altres reparacions d’acord amb el dret internacional.

El grup de treball demana al govern espanyol una investigació exhaustiva i independent sobre la privació arbitrària de llibertat i que adopti les mesures contra els responsables de la violació dels seus drets.

A més, demana a l’estat espanyol i a les defenses que l’informin, en un termini de sis mesos, si Romeva, Bassa, Forn i Rull han estat alliberats i també si  s’obre una investigació arran de les vulneracions de drets dels presos i si l’estat modifica lleis ‘per harmonitzar-les’ amb les seves obligacions internacionals. Tanmateix, el grup assegura que es reserva el dret ‘d’emprendre el seu propi seguiment si s’assenyalen nous motius de preocupació en relació amb aquest cas’.

Segons el grup, el seguiment del cas li permetrà mantenir informat el Consell de Drets Humans de l’ONU sobre possibles progressos o deficiències pel que fa a l’aplicació de les seves recomanacions. Finalment, recorda que el Consell de Drets Humans ha encoratjat tots els estats a col·laborar amb el grup de treball, i ha demanat que tinguin en compte les seves opinions i, si cal, que es prenguin les mesures necessàries per a reparar els empresonaments arbitraris.

Vegeu ací el veredicte del grup de Treball contra les Detencions Arbitràries:

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb