On i quan podreu veure les pluges d’estels d’aquest cap de setmana?

  • Aquest mes n'hi ha tres, però tan sols una d'important

VilaWeb
Redacció
29.07.2022 - 18:00
Actualització: 30.07.2022 - 17:31

Al llarg de l’any hi ha moltes pluges d’estels, però no totes són igual d’espectaculars ni es poden veure de la Terra estant. Algunes de les més conegudes són les dels Perseids, també anomenades popularment com a llàgrimes de Sant Llorenç, a l’agost, i les de Leònides, al novembre. Tanmateix, enguany, a final de juliol també podreu gaudir d’una pluja de meteors, en aquest cas, la d’Aquàrids australs. Tot i que són visibles des del 12 de juliol, aquest cap de setmana ho seran especialment, sobretot aquesta matinada.

El caràcter efímer i fugaç de les cues converteix les pluges d’estels en un dels fenòmens astronòmics més fascinants per a l’observació. “Les pluges d’estels estan molt ben definides al calendari perquè la Terra, en la seva òrbita, travessa la del cometa un dia i una hora concrets. Sempre els mateixos”, explica l’astrònom Enric Marco.

“Les pluges de meteors poden ser més o menys intenses segons com de neta o de bruta estigui la zona de l’òrbita que creua la Terra. Si fa poc que hi ha passat el cometa, estarà més brut i, per tant, veurem més meteors”, assenyala Marco. La taxa màxima observable serà d’uns vint-i-cinc meteors per hora, i el radiant, és a dir, el punt d’on semblen venir, serà en direcció a la constel·lació d’Aquari, per això s’anomenen Aquàrids australs.

Què són els Aquàrids australs? 

Són restes emeses pel cometa 96P/Machholz que cauen cap a la Terra en forma de pols il·luminada. “Les restes cometàries són petites partícules de gel, petites roques, grams de pols que van deixant pel camí”, diu Marco. Els cometes són cossos celestes gelats i, quan s’aproximen al Sol, part d’aquest gel es converteix en gas i deixa anar una pols que en forma la cua. Quan la Terra travessa l’òrbita del cometa, aquests petits fragments xoquen contra l’atmosfera i es cremen, cosa que crea unes traces de llum que es poden veure de nit.

pluja d'estels

Consells per a fer-ne una bona observació

Per a poder veure el màxim de meteors possible, és crucial de tenir en compte algunes de les recomanacions que fan els experts. Els Aquàrids australs es veuran, sobretot, a partir de la mitjanit i fins que surti el sol. Per observar-los més bé, Marco assenyala que val la pena d’anar lluny de les grans ciutats, en zones fosques i sense contaminació lumínica. Alguns dels indrets que recomana són les muntanyes de Prades, el Pirineu o el Montsec. També és important de mirar cap al sud i sud-est, que és la direcció en què es troba la constel·lació d’Aquari i, per tant, d’on sortiran els meteors. També en facilitarà l’observació la Lluna, atès que serà en fase de lluna nova.

Quines altres pluges d’estels hi haurà? 

Ahir, va ser el dia en què es van veure més els Píscids australs, una altra pluja de meteors. Ara, la taxa màxima observable serà d’uns cinc meteors per hora. Finalment, avui serà el màxim de pluja d’a-Capricòrnids, amb la mateixa taxa. En aquests casos, la intensitat baixa farà que sigui molt difícil de poder-los veure. “Ara, com que totes són pels volts del 30 de juliol, no podrem distingir quin és l’origen i, per tant, no sabrem quina de les tres és”, assenyala Marco. Es podran veure al cel fins al 23 d’agost.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor