Òmnium es persona al TSJC contra el 25% en representació de totes les famílies de Catalunya

  • L’entitat considera que el TSJC s’extralimita en les seves funcions: “Un tribunal no pot forçar un govern o un parlament a dictar normes”

VilaWeb
Redacció
17.05.2022 - 13:01

Òmnium Cultural s’ha personat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com a part interessada contra l’execució de la sentència del 25% de castellà a l’escola, en representació de totes les famílies de Catalunya. Demana que no s’apliqui cap quota d’ensenyament de llengües. El recurs de l’entitat se centra en la vulneració de la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries, i també denuncia excés de jurisdicció per part del TSJC i manca d’adopció de mesures en favor del català, “d’acord amb el mandat constitucional de protecció de totes les llengües oficials de l’estat espanyol”.

Benet Salellas, advocat de l’equip jurídic d’Òmnium, explica que la interlocutòria emesa pel TSJC la setmana passada “conté errors greus en relació amb el funcionament de l’estat de dret”. L’advocat diu que un tribunal no pot entendre que les seves funcions passen per “forçar un govern o un parlament a dictar normes, tal com ha fet. D’aquesta forma, el TSJC es col·loca en la posició del poder legislatiu o en una mena de Tribunal Constitucional suplent”.

Òmnium considera que es vulneren els drets de totes les famílies escolaritzades a Catalunya. De fet, dos magistrats del tribunal del TSJC ja van subscriure un vot particular en aquest sentit: no es pot acceptar com a part personada alumnes individuals perquè la sentència afecta tot l’alumnat. És per això que l’entitat es persona com a part interessada en representació de tot l’alumnat i famílies de Catalunya, sense exclusió i independentment de la llengua familiar. L’entitat apel·la a la vulneració del principi d’audiència per a donar-los l’oportunitat formal de participar en el procediment judicial.

“Els tribunals no poden asseure’s en un escó del parlament i començar a dictar lleis, no és la seva funció i no tenen legitimitat democràtica per a fer-ho”, ha afegit Salellas. Pel que fa al president d’Òmnium, Xavier Antich, ha dit que “som davant d’una molt greu vulneració de drets de tots els alumnes”. “La immersió lingüística i un sistema en què el català continuï sent la llengua vehicular principalment emprada és l’únic model que garanteix la igualtat d’oportunitats. Cal garantir que tothom acabi el sistema educatiu amb plenes capacitats lingüístiques en català i en castellà. Hem d’evitar situacions de futur de discriminació per motiu de llengua”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor