Òmnium Cultural, la revista Enderrock i la productora Bankrobber han impulsat l’EP Groc, del músic Xarim Aresté. Els beneficis d’aquest disc, que s’encartarà a l’Enderrock del mes de juny, es destinaran a l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), integrada per les famílies dels presos polítics i exiliats.

Tal com assenyala Òmnium, el disc conté quatre cançons que tenen com a rerefons la situació actual del país. ‘Sense vida’ podria ser el mantra dels qui avui pateixen presó o exili; ‘Querida España’, una instància en clau irònica enviada a l’estat espanyol. ‘Ni a besades’ mira cap al passat en clau íntima. És la història de l’avi d’Aresté: va patir la retirada a França, més tard va ser condemnat a un camp de concentració i, finalment, va tornar en ple franquisme. ‘Sedició’ completa el quadre tot centrant-se en els ‘desastres’ de la vida quotidiana dels catalans, com ara els trens que no funcionen o les detencions arbitràries.

Durant la presentació de la iniciativa, el vice-president de l’entitat, Marcel Mauri, ha valorat el compromís del sector cultural en la defensa dels drets i les llibertats: ‘ens fa il·lusió veure com neixen expressions culturals que serveixen per unir-nos com a persones. Felicitem la voluntat d’en Xarim d’utilitzar el seu talent artístic per traslladar un missatge de pau’. ‘La cultura i l’art és una de les palanques més potents que tenim per reivindicar que no volem viure en la foscor’, ha afegit.

L’editor d’Enderrock, Lluís Gendrau, ha agraït les paraules que el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, els ha fet arribar mitjançant una carta: ‘La cultura ens fa més lliures i amb ella la música’. Per la seva banda, Aresté ha reconegut que aquestes cançons responen a una necessitat vital: ‘em vaig adonar que estava blocat. No podia cantar cançons d’amor mentre passava tot això. Vaig fer aquestes cançons per poder-me vincular amb el meu present. És important que la música vagi per davant, ha de ser un mirall de la cultura i l’actualitat’.

Marçal Lladó de Bankrobber ha explicat que produir el disc ‘Groc’ també els ha servit per desfer un nus que tenien: ‘El dia que va arribar en Xarim i ens va dir “Necessito explicar una cosa” vam sentir que també era un reflex dels nostres sentiments’. Des de l’ACDC, Txell Bonet, muller de Jordi Cuixart, ha agraït la iniciativa i ha destacat la utilitat de la música per aconseguir trencar murs: ‘les cançons són una altra manera de dir les coses’.

El 28 de Juny, Aresté farà un concert al Centre Artesà Tradicionarius de Barcelona. El preu de l’entrada anticipada són 12 euros i 15 euros el mateix dia del concert. En qualsevol dels casos, es destinaran cinc euros a l’ACDC.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb