Oltra reivindica l’acord del nou Botànic com a fórmula de govern d’èxit

  • Sobre la petició de Vox de la documentació sobre ajuts als col·lectius LGTBI, diu que 'la ultradreta no marcarà l'agenda del Consell'

VilaWeb
EFE
04.08.2019 - 11:43
Actualització: 04.08.2019 - 19:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del Consell Mónica Oltra es mostra convençuda que el Pacte del Botànic II està ‘a prova de bombes’, com el primer acord, perquè els ‘fonaments’ d’aquest govern són ‘sòlids’, en tant que es basen en un programa en què s’ha marcat primer ‘a diferència d’altres llocs’, quin és el ‘projecte comú’.

Així ho ha dit en una entrevista a l’agència Efe, on ha remarcat que el ‘mestissatge’ entre els quatre partits que conformen el Consell ‘funcionarà’, ja que és una fórmula ‘d’èxit’ i ‘exportable’ segons la qual no hi ha ‘compartiments estancs’ a l’executiu. Per tant, quan hi ha algun ‘conflicte’ a l’executiu és entre àrees de govern, no entre partits.

Reivindica que aquest Consell soluciona les coses ‘amb diàleg, amb escolta’, a més de ‘transigint i arribant a punts d’equilibri’, i opina que al món de la política ‘s’escolta poc i es parla massa’, quan ‘és molt important escoltar’. A més, diu que li agradaria que aquesta legislatura hi hagués una oposició ‘constructiva, que propose, que intente acordar’ i actuï amb ‘lleialtat institucional’, i anuncia que aspira a aconseguir un ‘ampli consens’ sobre dues futures lleis: la d’Igualtat i la d’Accessibilitat universal.

Al Consell no ens marcarà l’agenda la ultradreta

Oltra assegura que al Consell no li ‘marcarà l’agenda la ultradreta’ i opina que els partits de l’oposició que vulguin situar-se en la democràcia s’haurien de plantejar ‘fins a quin punt’ Vox els marcarà a ells ‘l’agenda o la línia ideològica’. Respecte a la petició del partit d’extrema dreta de la documentació sobre ajudes als col·lectius LGTBI, la també consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives avança que els respondran perquè respecten el dret dels diputats al control del govern, però que ho faran amb ‘els marges que marca la jurisprudència ‘del Tribunal Constitucional espanyol.

Així, indica que es tindrà en compte si aquestes dades tenen ‘rellevància pública’, si hi ha intromissió en el dret a la intimitat o si poden suposar una discriminació, i destaca que donaran ‘el mateix tractament’ que quan el PP va demanar els expedients complets de les dones en situació de violència de gènere en centres de la Generalitat.

Oltra lamenta que el que l’extrema dreta busca en demanar aquestes dades és ‘generar estigma’. Segons diu, Vox té un model de societat en què ‘no hi ha gaire gent’, atès que ‘s’oposen a les societats democràtiques avançades, a la pluralitat i a la diversitat’. ‘Totes les ideologies totalitàries són uniformitzadores’, ha afegit.

Oltra ha opinat que Vox se situa ‘fora de la democràcia’ en triar no formar part del Pacte valencià contra la violència masclista. Reivindica, però, que ‘l’important és el conjunt, no el que es queda fora’, i que en aquest acord hi ha tota la societat i les institucions, la qual cosa és ‘simbòlicament molt important’.

Relació amb Ximo Puig

Sobre les crítiques del PP a la quitança del deute de l’Institut Valencià de Finances (IVF) al Grup Zeta, en el qual té accions el president Ximo Puig, la vice-presidenta sosté que ‘sempre parla qui més ha de callar, perquè la causa de tot això la va originar el PP’.

Així, indica que quan el Botànic va començar a gestionar el banc públic valencià aquest tenia ‘un índex de morositat insuportable’ i estava ‘a la ruïna’, a causa de préstecs que es donaven ‘i que se sabien que no es cobrarien’, gràcies, denúncia, a una gestió dels diners públics ‘per desviar diners als amiguets’ del PP.

Finalment, assegura que ‘no es va trencar la confiança’ entre ella i Puig quan aquest va optar per avançar les eleccions, perquè encara que no va ser el ‘millor moment’ entre tots dos ‘aquest moment va passar, i passat està’. Al setembre, quan ja estiguin complets tots els equips a la Generalitat, diu que començaran a ‘navegar a tots els nusos que done el vaixell’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes