Una nova eina de l’Hospital del Mar facilita el diagnòstic de la Covid-19 a partir de radiografies de tòrax

  • Es va implementant en el sistema informàtic i donarà una orientació diagnòstica en segons amb una fiabilitat del 80%

VilaWeb
ACN
28.04.2020 - 10:01
Actualització: 28.04.2020 - 16:30

Un equip de l’Hospital del Mar ha encapçalat un projecte per a desenvolupar una nova eina d’intel·ligència artificial que doni suport als metges d’urgències en el diagnòstic dels pacients amb Covid-19. S’implementaran en el sistema informàtic del centre i permetrà d’obtenir una orientació diagnòstica immediata a partir de radiografies de tòrax. Per als infectats, servirà de base per a desenvolupar models que, analitzant la informació digital oculta a l’ull humà, aportin informació de valor pronòstic en la malaltia, com ara la necessitat de ventilació mecànica o la resposta al tractament. L’algorisme s’ha desenvolupat utilitzant més de 6.000 radiografies de pacients de l’hospital, i té una fiabilitat de més del 80%.

‘Es tracta d’una eina complementària de suport a la decisió dels professionals clínics, a banda de la resta d’elements ja existents, el test de PCR, els símptomes clínics i la mateixa imatge radiogràfica, amb l’avantatge de la seva rapidesa’, explica el doctor Joan Gibert, bioinformàtic de la secció de biologia molecular del Servei d’Anatomia Patològica. Gibert ha encapçalat el projecte amb el doctor Max Hardy-Werbin, investigador de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i metge adjunt del Servei d’Urgències.

El fet d’haver entrenat aquesta eina amb casos de pacients propis augmenta la seva adaptació a la realitat del centre. ‘Les eines d’intel·ligència artificial, quan es desenvolupen amb població pròpia, analitzen molt millor els teus pacients, ja que els models no són universals’, argumenta el doctor Jordi Martínez, Director d’Innovació i Transformació Digital de l’Hospital del Mar.

El projecte es va incorporant al sistema informàtic de tots els centres del Parc de Salut Mar. La seva posada en marxa arriba ‘en un moment fonamental, amb un increment de casos no-Covid-19 a urgències, per la qual cosa, disposar d’aquesta eina ens serà molt útil per poder gestionar cada pacient i adreçar-lo al circuit indicat per a la seva patologia’, explica el doctor Hardy-Werbin. 

El doctor José Maria Maiques, cap del Servei de Radiologia i també implicat en el projecte, comenta que a més de descartar l’afectació radiològica per Covid-19 amb una bona fiabilitat, per als casos que sí que siguin positius, servirà de base per al desenvolupament de models que, analitzant la informació digital oculta a l’ull humà, aportin informació de valor pronòstic en la malaltia com, per exemple, la necessitat de ventilació mecànica o de resposta a tractament. ‘És el que es coneix com a radiòmica i que, de la mà de la intel·ligència artificial, estarà cada vegada més present en el diagnòstic per la imatge’, ha afegit.

El desenvolupament ha estat fruit de la col·laboració de professionals dels serveis d’Urgències, del Laboratori de Biologia Molecular del Servei d’Anatomia Patològica, de Radiologia, de Malalties Infeccioses i de les direccions d’Innovació i Transformació Digital i Informàtica. Ja és en fase d’implementació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any