Notable People, el mapa fascinant que mostra la persona més famosa de cada poble i ciutat

  • El mapa, desenvolupat per l'informàtic Topi Tukjanov, funciona tant amb les grans metròpolis com amb els pobles més petits

VilaWeb
Redacció
04.08.2022 - 19:55

Quina és la persona més famosa de València? I de Barcelona? I de Palma? I de Perpinyà? I de Blagovèixtxensk, a Rússia, de Litxinga, a Moçambic, o bé de Puerto Gaitán, a Colòmbia?

Aquest és precisament el dubte que pretén aclarir el mapa interactiu Notable People, desenvolupat pel geògraf i enginyer informàtic Topi Tukjanov. El mapa funciona tant amb les grans metròpolis, on generalment apareixen unes quantes personalitats, com amb els pobles més petits. Podeu accedir-hi fent clic ací o en el mapa que hi ha al final d’aquest article.

VilaWeb
VilaWeb
Detall del mapa del País Valencià i les Illes. Un zoom més ampli fa aparèixer més personalitats.
Detall del mapa d'Andorra i Catalunya. Un zoom més ampli fa aparèixer més personalitats.

Així, segons el mapa, la persona més notable de Barcelona és el pintor Joan Miró, mentre que la del Mercadal és el futbolista Guillem Martí Misut. Si pitgeu sobre el nom de cada personalitat en podreu veure el rang de notabilitat (la xifra que en mesura la probabilitat), el gènere i l’estat vital (si és viu o no). Cal tenir en compte, tanmateix, que el mapa encara és en fase beta de desenvolupament i té alguns errors, com ara ubicar el futbolista andalús Sergio Ramos a Eivissa i el filòsof parisenc Jean-Paul Sartre a Colòmbia.

El mapa es basa en la base de dades de gent notable entre el 3500 aC i el 2018, publicada el 9 de juny passat per un grup d’investigadors francesos i nord-americans a la prestigiosa revista científica Nature. El mapa és configurat per a mostrar solament una persona –la que tingui el rang de notabilitat més alt– per població, excepte a les grans ciutats. Però a la barra d’opcions, situada a la part superior esquerra de la pantalla, el sistema permet als usuaris de filtrar les personalitats que apareixen al mapa per categoria. Les categories disponibles són: cultura (culture), descobertes i ciència (discovery & science), lideratge (leadership) i esports i jocs (sports & games).

Un altre element a tenir en compte és que, per defecte, el mapa no mostra el nom de les poblacions. Si l’usuari vol veure’l, caldrà que pitgi al botó de mostrar els noms reals dels llocs (show real place names), i el mapa passarà a mostrar-los automàticament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor