Els passatemps geogràfics, una nova moda a les xarxes

  • L'Eurekat i el GeoGuessr són dos dels jocs geogràfics que més han triomfat darrerament a les xarxes

VilaWeb
Redacció
22.02.2022 - 20:31
Actualització: 22.02.2022 - 20:51

Aquests darrers mesos, els passatemps lingüístics han triomfat a les xarxes: primer va ser el fenomen Paraulògic, el joc de RodaMots que VilaWeb us ofereix en exclusiva, i més tard va arribar Wordle, que el New York Times ha adquirit per una xifra milionària. Però ara sembla que una nova mena de passatemps comencen a treure el cap a internet: els geogràfics.

Eurekat, el Wordle de la geografia catalana

Un dels passatemps geogràfics més en voga és l’Eurekat, desenvolupat per l’estudi web barceloní Digital of Things. El funcionament del joc s’inspira en la mecànica del Wordle, en què l’usuari té cinc intents per a endevinar una paraula de cinc lletres. En l’Eurekat l’objectiu no és pas encertar una paraula sinó el municipi del dia, que és triat aleatòriament entre de les 947 poblacions del Principat.

Per orientar-se a l’hora de fer la tria, l’usuari té cinc indicadors que li poden servir de pista: la província, la comarca, l’orientació, els habitants i l’altitud. Així com al Wordle el joc comença tot introduint una paraula qualsevol, a l’Eurekat la partida s’engega tot escrivint un municipi aleatori i fent clic al botó “Endevina”. Una vegada introduït, el sistema informa l’usuari si ha encertat la província i comarca del municipi del dia. En cas d’haver-ne introduït un d’erroni, el joc també informa sobre l’orientació del municipi del dia en relació amb el municipi introduït, i sobre si el nombre d’habitants i l’altitud són superiors o inferiors que les del municipi del dia. A partir d’aquestes pistes, el jugador pot anar refinant la tria fins a encertar el municipi.

Joc de l’Eurekat d’ahir, dimarts 22 de febrer.

Més enllà del valor lúdic del joc, l’Eurekat també té un objectiu didàctic: fer difusió de les viles i ciutats de Catalunya. De manera que, una vegada el jugador ha endevinat la població, se’n mostra automàticament una petita fitxa amb informació destacada que pot ésser compartida a les xarxes. Cada matí, el perfil de Twitter d’Eurekat (@Eurekat_cat) comparteix la informació del municipi del dia abans perquè aquells que no hi juguin puguin aprendre més coses sobre els indrets de la cartografia catalana.

Fitxa de Tortosa, el municipi del joc d’ahir.

Per als amants de la geografia internacional, hi ha un passatemps semblant anomenat Worldle, un joc de paraules entre el nom del joc Wordle i la paraula anglesa “world” (‘món’). La dinàmica d’aquest passatemps s’assembla molt a la de l’Eurekat, tot i que en aquest cas l’objectiu és endevinar el país del dia. Ara com ara, el joc solament és disponible en anglès.

GeoGuessr, el joc de reconeixement geogràfic

Un altre passatemps geogràfic de moda, sobretot entre els usuaris més atrevits, és el GeoGuessr. La mecànica del joc és senzilla: cada torn, l’usuari rep una imatge de Google Street View d’un racó aleatori del planeta, i seguidament ha d’intentar de situar-la al mapa dins un límit de temps determinat. Cada partida té cinc torns, en què l’usuari pot rebre entre 0 punts i 5.000, segons la precisió de la tria, fins a un màxim possible de 25.000 punts.

Al GeoGuessr s’hi pot jugar tot sol, tot competint amb si mateix per a batre la millor marca personal, o bé amb un altre jugador, per a veure qui obté la millor puntuació. Una particularitat del joc és que el jugador pot crear els seus mapes, que pot compartir amb la resta de jugadors. Entre l’ampli ventall de mapes que el jugador pot escollir s’hi destaca el mapa dels Països Catalans, que inclou més de cent mil localitzacions de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor