Ningú no es deixa estafar eternament

  • «Rajoy va prometre ahir 4.000 milions d'euros en els trens de rodalia de Barcelona fins el 2025. I Blanco havia promès 4.000 milions d'euros en els trens de rodalia de Barcelona que s'hi havien d'haver esmerçat entre el 2008 i el 2015. Ho heu llegit bé: és la mateixa xifra»

Vicent Partal
28.03.2017 - 22:00
Actualització: 29.03.2017 - 07:17
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dilluns el ministre de Foment espanyol puja a un tren en proves per arribar a Castelló i fer-se la fotografia explicant que arribarà aviat a la capital de la Plana. Des del mateix tren fa una piulada, sorprenent, per dir que el corredor mediterrani avança perquè Castelló serà més a prop de Madrid. Què hi té a veure, l’una cosa amb l’altra? Ningú no ho entén. I la indignació encara creix molt més ahir, quan es descobreix que l’arribada del TGV Madrid-Castelló causarà un retard de vuit minuts i mig en tots els altres trens que fan la ruta entre  València i Castelló. Resultat: Castelló s’acosta a Madrid alhora que s’allunya de València. Segon resultat: els 3,7 milions de passatgers que cada any van de València a Castelló perdran vuit minuts de la seua vida per trajecte per tal que els 116.000 usuaris que Renfe creu que tindrà el TGV vagen un poc més de pressa. La dada concreta: trenta-un viatgers de rodalia hauran d’aguantar un retard de vuit minuts i mig per cada (presumpte) viatger que tindrà el TGV.

Ahir també Mariano Rajoy va aparèixer per Barcelona amb la intenció de prometre coses. No és que ningú n’esperàs cap gran promesa, però tampoc ningú no es pensava que repetiria, mot a mot, la que havia fet ja fa anys el ministre socialista Pepín Blanco. Rajoy va prometre ahir 4.000 milions d’euros en els trens de rodalia de Barcelona fins el 2025. I Blanco havia promès 4.000 milions d’euros en els trens de rodalia de Barcelona que s’hi havien d’haver esmerçat entre el 2008 i el 2015. Ho heu llegit bé: és la mateixa xifra. Però encara és més greu que d’aquells diners promesos només en va arribar el 10%. El govern espanyol va prometre 4.000 milions i en van arribar 400. Si encara voleu indignar-vos més, us en done el context: el famós túnel entre Chamartín i Barajas, a Madrid, pagat amb els diners del corredor mediterrani, costa 935 milions.

Tenim això. És amb aquesta altivesa que es passeja el govern espanyol pel nostre país, amb una altivesa que arriba sovint, i ahir en fou un cas clar, al punt de l’insult. Però la contrapartida és que amb aquest estil de fer les coses ells mateixos no deixen espai ni per a les famoses terceres vies que tan sovint invoquen. Ningú no es deixa estafar eternament.

 

[Bon dia] –Si no hi ha cap miracle, avui el Regne Unit activarà l’article 50 del tractat de la Unió Europea i, per tant, començarà a abandonar la UE. És un dia trist i una derrota monumental.

–El secretari general de Podem al País Valencià, Antonio Montiel, va anunciar ahir que no es presentaria a la reelecció i que per tant deixaria el càrrec abans de l’estiu. Podem no forma part del govern valencià però hi dóna suport des de fora. Aquesta decisió de Montiel, segons qui en siga el successor, pot dur dificultats. Tantes com originarà la decisió de Ximo Puig de fer costat a Susana Díaz. Fa temps que m’arriben veus que diuen que, més o menys a tots tres partits (amb Compromís), no els semblaria un gran drama no arribar als quatre anys de legislatura. Atenció, doncs.

–Gran debat lingüístic entre els periodistes anglòfons. Aquesta setmana, finalment, dos dels llibres d’estil importants, l’Associated Press Stylebook i el Chicago Manual of Style, han decidit de permetre l’ús de ‘they’ en determinades circumstàncies com a singular, també. El debat, fascinant i preciós, l’explica la Columbia Journalism Review.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
28.03.2017  ·  23:17

Resulten veritablement insultants les promeses buides i els anuncis de “progrés” amb els quals ens obsequien els governants de l’Altiplà. Ens prenen per estúpids. El seu problema és doble. D’una banda, ja n’estem fins al capdamunt. Però és que, a més a més, són tan ignorants que ni tan sols saben de què parlen i se’ls nota. Em recorden a l’insigne Manuel Fraga, quan en una visita que va fer al País Valencià fa molts anys, va obsequiar la concurrència de Castellò amb una frase de la mida de “ser valenciano és comerse una paella debajo de un naranjo”. Del nivell de Paco Martínez Soria (amb tot el respecte per l’actor).

Víctor Serra
Víctor Serra
29.03.2017  ·  00:05

Ja sé que ara això seria considerat bullying, i de fet ho és. Però la propera vegada, els que vagin a una conferència de Rajoy haurien de portar orelles de burro, d’aquelles que als anys 50 i 60 es posaven als alumnes que no se sabien la lliçó.
El més important de tot és que tothom entengui que sense autogovern no es pot fer res. Ni es pot atendre les necessitats de la gent, ni es poden fer projectes de futiur.
Només esperar que algú de la metròpoli es digni a venir a repartir quatre engrunes quan ho cregui convenient. I esperi que els subdits estiguin sempre agraïts a la magnanimitat del seu senyor.
I quin autogovern pot ser més gran que la independència ?

Ramon Perera
Ramon Perera
29.03.2017  ·  00:06

El règim franquista ens apallissava i en reprimia però els governs espanyols post-transició, especialment els d’en Rajoy, ens tracten de babaus i ens volen estafar. Francament…
I si en Rajoy és com en Duran? Tothom creia que en Duran podia fer molt de mal a la independència, però al final en Duran i el seu partit han desparegut del mapa i la independència segueix el seu camí. Tohom, o una majoria, pensa que Espanya pot fer molt de mal ja que és cert que tenen molt poder. Però fins ara no hi ha hagut la reacció forta que es podria esperar. I si al final als representants espanyols, Rajoy i el seu govern, els passa com al Duran?

Joan Ortí
Joan Ortí
29.03.2017  ·  00:06

Fan riure aquestes esperpèntiques visites del president de l’estat espanyol, oferint-nos els diners que nosaltres abans ja hem avançat!! Ho trobo un despropòsit i una broma de mal gust. Per intentar capgirar la truita des del seu bàndol una oferta de quatre mil milions és grotesca. Fa temps que ens prenen el pel abastament, amb promeses i mentides. I a sobre amb els nostres diners fan altres coses com per exemple unir Madrid i Castelló. Arribar al setembre se’m farà llarg.

Jordi Serramià
Jordi Serramià
29.03.2017  ·  00:07

El govern espanyol no esgotarà mai la capacitat de sorprendre’m! Cada vegada que fan promeses d’inversions milionàries es pensen que continuen enganyant-nos i no veuen que això ja és aigua passada. No sé si enganyen a algú, potser al comte de Godó, empresaris de la construcció que els financien, col.laboracionistes del mon del cava amb arrels franquistes, caverna mediàtica catalana… I la resta? La resta crec que ja ningú es creu res i el més important, ja no n’esperem res d’ells.

Enric (EPM) Pelegrín
Enric (EPM) Pelegrín
29.03.2017  ·  00:53

Per a mi aquesta actitud del Govern de l’Estat només indica que no creuen ni en l’autonomia que reconeix la Constitució. Adopten clarament una postura colonial. Saltant-se i pontejant el nostre Govern se’n riuen de tots nosaltres a la cara. No trobo la raó per forçar la crisi entre governs més i més, sinó és que únicament volem la nostra humiliació.

Josep-Anton Monfort
Josep-Anton Monfort
29.03.2017  ·  01:14

No comentaré l'”oferiment”/presa de pèl d’en Rajoy perquè no esperava res més i, a més, estic d’acord amb el que dius. Només espero que en Germà Bel, o qualsevol que domini el tema, faci un article ben documentat sobre les promeses incomplertes i els diners gastats en infraestructures de tot tipus a les Espanyes. Trobo que un article complet i ben presentat sobre el tema (i esquemes i fulletons que mostrin les dades) seria un material de primera per guanyar gent pel SÍ si els distribuim a les estacions de tren.

T’agraeixo especialment la teva notícia sobre l’aprovació del pronom “They” substituint en alguns casos l’empipador “he or she”. Com a traductor em veig forçat sovint a girar la frase o a emprar aquesta dualitat que ara, pel que sembla, passa del llenguatge informal al formal. Ja m’he subscrit a la “Columbia Journalism Review”.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
29.03.2017  ·  01:27

Com deia fa uns dies, el tirà es pensa que tothom pensa i actua com ell. I en aquest cas la mala notícia és doble: no només es pensa que som tan malvats com ell, sinó que a sobre es pensa que tenim les mateixes poques llums que ell. Tinc la sensació de ser en una pel·lícula (dolenta) dels Germans Marx.

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
29.03.2017  ·  01:28

Escoltant les promeses o mentides que ha fet avui Rajoy, (no he pogut aguantar-les totes) he arribat a la conclusió que ha ofert per 3 anys més o menys la meitat del que ens espolien en un any, és a dir, que les ofertes van a la baixa.

Això confirma el que deia el nostre President, si fem el referèndum i no guanyem ja ens podem preparar a rebre patacades per totes bandes.

Ho hem d’enllestir el més aviat possible pel be del nostre país i pel be de tots els catalans.

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
29.03.2017  ·  01:28

Aquesta asfíxia que l’estat espanyol sotmet a Catalunya és de jutjat de guàrdia (europeu, és clar, perquè ja sabem la manipulació de la justícia espanyola). No en tenen prou amb el xantatge del FLAC, quan agafen els nostres diners i quan el govern català els necessita per pagar factures importants, si els ve bé, te’ls deixen però amb el compromís de tornar-los a vagades amb interès, sinó que ara continuen fent el mateix amb les inversions. L’estat deu a Catalunya deu mil milions ens inversions anunciades i no executades i ara ve el Rajoy i torna a dir el mateix que va dir el ministre socialista, de fer inversions per valor de quatre mil milions, sense cap compromís d’execució perquè dir que es farien fins el 2020 no és dir res i perquè fins ara les inversions es prometen però no s’executen, amb la qual cosa, una vegada més, volen tornar a enredar el nostre poble. Quan el nostre president els ha dit que els creuria si hi havia un contracte oficial d’execució d’obres, els govern espanyol no ha contestat. I pensar que amb aquesta falses promeses volen disminuir els partidaris de la independència! Com pot ser que insultant-nos o volent prendre’ns el pèl, hi hagi persones d’aquí que deixin de voler viure en llibertat?

Veient com responen, tot i ser el PP un partit minoritari aquí, encara no entenc com pot ser que treguin vots sinó que és que hi ha gent masoquista que els agrada ser maltractada.

Per saber a què responen aquest tipus de decisions, recomano la lectura d’un article de Jaume Pont a Vilaweb . Es diu: “En un lugar de la Mancha…”

Xavier Jordi Farré
Xavier Jordi Farré
29.03.2017  ·  01:29

Si fem un càlcul en número d,expolis fiscals (16 mil milions) ens surt a una quarta part d’any. En 3 mesos ja tindriem fetes totes les inversions promeses. I tenint en compte que se n’han complert un 10% en 10 anys, llavors tenim que en només 9 dies ja ho tindriem pagat.

Albert Miret
Albert Miret
29.03.2017  ·  09:35

Que després de tants anys vingui a fer per enèsima vegada la promesa que abans que ell ja ens han fet tots els components de la seva secta, i que tots estem segurs que incomplirà, tan sols vol dir:
1/ Que és només un “mandao” que el fan servir per fer els ridículs públics que ningú vol fer.
2/ Que ja ha perdut qualsevol resta de vergonya que hagués pogut tenir al néixer.
3/ Que no cau en que no esta preparat per parlar segons a on per manca de coneixements.
4/Que la promesa que ve a fer amb tanta pompa, és la mateixa que ens fan cada any.
5/ Que ens fa aquest “gran” oferiment, mentre ens esta robant 16 mil milions a l’any.
6/ Que a aquestes alçades, ja no és creïble enlloc del món. Molt menys aquí.
7/ Que enlloc de treure’n un benefici, en treu només descrèdit i 1.000 indepes més.
8/ Que per a convèncer al Florentino que li regalarà molts milions més, no calia. Ja ho sap.
9/ Que creure que ens comprarà donant-nos les pomes que primer ens roba, és de curtet.
10/Que si això és l’únic que se l’hi acut després de cinc anys, estem tots d’acord amb ell, que el millor que pot fer és no fer res. Vagi passant cap a casa senyor Rajoy, i sobretot descansi.

jaume vall
jaume vall
29.03.2017  ·  09:50

Més enllà de les quantitats, i dels previsibles incompliments de les mateixes ¿ com es pot justificar la submissió com a mode de vida? ¿on és la dignitat personal, també la social, en el fet d’acceptar l’obediència a unes classes dirigents que no ens accepten, que només ens utilitzen, i com a molt ens toleren?
Els partidaris de la tercera via, de l’entesa amb l’estat, ¿voldrien en la seva vida personal dependre de la bona voluntat del seu rival -sí, rival- per tal de que li gestionés el pressupost i la seva relació amb tercers?
La resposta probable, -excepte en els masoques- és que no, aleshores, ¿per què ho justifiquen a nivell comunitari?

Antoni Gordó
Antoni Gordó
29.03.2017  ·  10:04

Acabo de veure l’entrevista amb en Piqué el polític a TVE.

Diu que el que ha canviat és que ara al Govern de la Generalitathi ha un govern independentista. És ben cert.

El que no diu és a que Madrid tots els “Gobiernos” han estat nacionaliststes espanyols des de sempre….
Quin cinisme…

francesc dorca
francesc dorca
29.03.2017  ·  12:11

Són una colla de tafurs, indignes de que se’ls presti ni un segon d’atenció per part d’aquells a qui han estafat. Can fotre el camp al més ràpid possible d’aquesta banda de lladres; altrament ens robaran tot el que tenim, fins i tot la roba que porten posada.

francesc dorca
francesc dorca
29.03.2017  ·  12:26

Un alt càrrec dels franquisme (del que ni recordo, ni vull recordar el nom), deia convençut, “a estos catalanes hay que ahogarlos económicamente”. Els neo-franquistes que ens manen (que no ens governen) estan actuant en conseqüència com a seguidors del seu mestre. No han vist que se’ls acabarà ben aviat la llicència que s’han atribüit per a robar. Ningú és tan ruc per deixar-se estafar per sempre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes