Nervis al PSOE pel fantasma de la ‘tamayada’ en la segona votació de dimarts

  • La dreta i l'extrema dreta han esperonat el transfuguisme entre els diputats socialistes per a avortar la investidura de Sánchez

VilaWeb
Redacció
05.01.2020 - 21:50
Actualització: 06.01.2020 - 10:13

Com era d’esperar, Pedro Sánchez no ha obtingut la majoria absoluta necessària per a ser investit president del govern espanyol en primera volta. En la votació d’avui al congrés, ha rebut 166 vots en favor –n’havien de ser 167 però una diputada d’Unides Podem s’ha absentat–, 165 en contra i 18 abstencions (d’ERC i EH Bildu). Una aritmètica que li bastaria per ser investit en segona volta dimarts, quan només necessitarà més vots en favor que no pas en contra.

Si bé oficialment els dirigents principals del PSOE i d’Unides Podem es mostren confiats que no hi haurà sorpreses i dimarts guanyaran la votació amb 167 vots favorables contra 165, sobre l’ambient plana el record de la ‘tamayada’: El 2003 els diputats socialistes de l’Assemblea de Madrid Eduardo Tamayo i María Teresa Sáez van abstenir-se en la votació d’investidura del candidat del seu partit, Rafael Simancas. Un cas de transfuguisme que va obligar a repetir les eleccions i que acabaria fent presidenta Esperanza Aguirre, del PP. Com que aquesta vegada el marge per a tirar endavant la investidura també és escàs, els nervis s’han instal·lat a les files socialistes: els recels pel possible joc brut de la dreta i l’extrema dreta no s’han esvaït.

Tot el cap de setmana la dreta i l’extrema dreta han criticat amb ferocitat el dirigent socialista, no sols per l’acord de coalició amb Unides Podem, sinó també perquè depèn de l’abstenció d’ERC i EH Bildu per ser investit. Bo i animant diputats de més formacions a retirar el vot favorable –o a absentar-se dimarts en la votació– pel pacte amb els independentistes, enmig d’acusacions de traïció a Espanya en cas contrari. El diputat de Terol Existeix, Tomás Guitarte, a la tribuna d’oradors, va denunciar aquestes pressions.

Sí que va canviar de parer Ana Oramas, diputada de Coalició Canària, que dissabte va anunciar que passava de l’abstenció al vot contrari pel pacte amb ERC, tot trencant la disciplina del seu partit, que li obrirà expedient.

Precisament la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas va aprofitar-ho per demanar, en la tribuna, que algun diputat socialista ‘valent’ fes igual dimarts, forcés un empat a 166 vots i frustrés la investidura. Els dies previs ja els havia passat pressionat els barons socialistes, tot anunciant que els trucaria perquè forcessin un trencament amb ERC. La portaveu parlamentària del PSOE, Adriana Lastra, li ho ha retret.

Encara a la sortida de la sessió d’ahir, ja fora de l’hemicicle, Arrimadas insistia a esperonar algun diputat del PSOE a frustrar la investidura. Per la dirigent de Ciutadans no es tracta de transfuguisme, sinó de ‘ser valent per Espanya’. Instants abans i en aquell mateix passadís, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián deia que esperava que no hi hagués una ‘tamayada’, però afegia que de la dreta s’ho esperaven tot.

Vigília a Madrid

Confiats de guanyar la investidura o no, la direcció del PSOE i el grup parlamentari al congrés espanyol ha demanat als diputats socialistes –inclosos els del PSC– que passin aquesta nit a Madrid. Així, pretenen que tots estiguin sens falta prop del congrés espanyol ja la nit abans de la votació decisiva per a investir Sánchez.

Fonts socialistes asseguren a l’ACN que són ‘habituals’ aquestes recomanacions quan les votacions es preveuen ajustades, i confirmen que el missatge de la direcció apel·la a evitar problemes a les carreteres, trens i avions als qui tinguessin pensat de moure’s demà al matí, abans no comenci el ple al congrés. Habitual o no, la consigna malda per minimitzar el perill que un imprevist pugui rebentar la investidura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any