Els Mossos apunten que Reserva de la Tierra va falsificar cinquanta milions d’ampolles de vi

  • A l'empresa de les Borges del Camp, hi van trobar 3,2 milions de distintius de garantia falsos de tres DO diferents

VilaWeb
ACN
21.10.2021 - 09:54
Actualització: 21.10.2021 - 16:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els Mossos d’Esquadra van intervenir 750.000 ampolles de vi en l’operatiu que van fer els passats 8 i 11 d’octubre contra l’empresa vitivinícola Reserva de la Tierra, de les Borges del Camp (Baix Camp). Els agents creuen que cada any distribuïen entre 8 milions i 10 d’ampolles de vi fraudulentes. També hi van trobar 3,2 milions de distintius de garantia falsos de les DO Montsant i Terra Alta i de la DOQ Priorat. Al juliol, tots tres consells reguladors van presentar la denúncia, atès que havien detectat la venda fraudulenta de vins. Sospitaven que distribuïen vins sense control i sense complir els requisits establerts, a més de falsificar els distintius de garantia simulant que eren de les seves denominacions d’origen.

“Les restriccions i objeccions establertes per algunes denominacions al desenvolupament de l’activitat econòmica no solament vetllen per la qualitat dels vins, sinó pels interessos econòmics d’alguns cellers que fan servir els reglaments com a estratègies proteccionistes dels seus interessos”, critica Reserva de la Tierra en un comunicat. També diu que les actuacions judicials derivades de la denúncia, com l’escorcoll i publicació de les imatges per part dels Mossos d’Esquadra, han causat un gran impacte a la seva reputació. “Arran de la situació d’indefensió, la companyia estudia una resposta legal”, diuen.

Segons els investigadors, els vins es venien en un circuit legal sota el nom de vint marques pròpies. En el cas de la DOQ Priorat i de la DO Montsant, adquiria els vins ja embotellats a bodegues d’aquestes denominacions, mentre que en el cas de la DO Terra Alta, els embotellava a les seves instal·lacions, prèvia qualificació dels vins i assignació dels corresponents distintius de garantia.

“Simultàniament, imprimia distintius de garantia que imitaven els originals i amb les mateixes numeracions assignades, amb els quals presumptament envasava a les seves instal·lacions i comercialitzava de manera incontrolada i fraudulenta, grans quantitats de vi”, diuen els Mossos. Els investigadors van evidenciar que les numeracions originals dels distintius de garantia assignades pels diferents consells reguladors es repetien. En una de les actuacions, es van intervenir 23 bobines, cadascuna amb 5.000 distintius de garantia amb la mateixa numeració.


Dins la mateixa operació, l’autoritat judicial ha ordenat a quatre cadenes de supermercats d’aturar la distribució i venda de vins de diferents marques afectades pel frau. “També es van immobilitzar uns quants palets de vins per investigar quins són els canals de distribució, en què també s’havien modificat fraudulentament els distintius de garantia”, diuen els agents.

Les primeres estimacions indiquen que d’ençà de l’any 2017 es podrien haver venut entre 8 milions i 10 d’ampolles d’aquests vins cada any. S’investiga l’empresa i els seus responsables per delictes contra la propietat industrial, de frau als consumidors (estafa), de publicitat enganyosa i de falsedat documental. Els Mossos han apuntat que la immobilització dels vins es fa per aturar el frau als consumidors i els prejudicis a les DO, però no perquè es consideri que els vins investigats impliquin cap mena de risc per a la salut dels consumidors.

La investigació continua oberta, enfocada a determinar el grau de participació dels diferents responsables de l’empresa i més gent relacionada amb l’activitat il·lícita.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes