Els Mossos creen dos protocols per homogeneïtzar els operatius en desnonaments i ocupacions

  • La policia catalana manté la intervenció de les unitats d’ordre públic només "en cas d’última necessitat"

VilaWeb
Mossos i membres de la PAH durant el desnonament d'una família a Lleida (fotografia: ACN: Laura Cortés)
ACN
03.11.2022 - 13:54

Els Mossos d’Esquadra han creat una Unitat Central d’Intervenció en Conflictes d’Habitatge i han aprovat dos protocols interns per abordar i homogeneïtzar les intervencions policíaques en casos de desnonaments i ocupacions. Contemplen de mantenir la intervenció de les unitats d’ordre públic en situacions “d’última necessitat”. Així ho ha assegurat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en conferència de premsa amb el comissari en cap, Eduard Sallent. Han explicat que els màxims responsables dels dispositius seran els caps de les àrees bàsiques policials, que hauran de seguir uns criteris unificats per tot Catalunya.

Elena ha dit que fins ara no hi havia un protocol clar i tampoc té coneixement que altres cossos policíacs en tinguessin. Els dos procediments normalitzats de treball, que és com s’anomenen els protocols, tindran en compte si es tracta d’ocupacions flagrants, que són delictives, o de desnonaments de famílies vulnerables. El conseller ha recordat que entre el 2016 i el 2022 s’han fet més de 73.700 desnonaments a Catalunya. I només el 20%, uns 15.000, han requerit la presència policíaca. D’aquests, 601 han requerit la intervenció dels antiavalots, el 0,8% del total.

Elena i Sallent han volgut diferenciar clarament entre les famílies vulnerables que no poden pagar el lloguer, d’aquelles que paguen a una màfia perquè els busqui un pis on viure. També es tindrà en compte si l’habitatge ocupat és residència habitual o no, però han assegurat que els casos d’habitatges habituals ocupats són molt poc habituals, un “mite molt residual”, i que normalment es donen per equivocació, ha explicat Sallent.

Els protocols també pretenen de millorar la qualitat dels atestats, per tal que els jutges i la fiscalia puguin valorar millor el tipus d’actuació. Igualment, els Mossos contactaran amb els serveis socials per saber si tenen coneixement del desnonament, tot i que l’obligació de fer-ho és dels jutjats. Els protocols han estat acordats amb la fiscalia, però no pas amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que intervé en un protocol més genèric, ha explicat el conseller.

La nova unitat central estarà adscrita a l’àrea tècnica de seguretat ciutadana dels Mossos, i estarà formada per un caporal i tres agents. Farà feina bàsicament d’anàlisi i donarà pautes a les Àrees Bàsiques Policíaques (ABS), que decidiran el dispositiu concret de cada cas. La nova unitat farà canviar l’actitud del cos policial davant dels desnonaments, han explicat. Si fins ara l’actuació sempre era reactiva, ara es farà una anàlisi prèvia per conèixer el fenomen de les ocupacions i els desnonaments.

 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any