La tertúlia proscrita

Mónica Oltra, a l’eixida del jutjat: “Espere que la meua declaració convença a qui ha de convèncer”

  • L'ex-vice-presidenta s'ha negat a respondre les preguntes de l'extrema dreta · El jutjat investiga si Oltra va maniobrar a la Conselleria de Polítiques Inclusives per encobrir el abusos sexuals del seu marit a una menor tutelada

VilaWeb
Redacció
19.09.2022 - 09:05
Actualització: 19.09.2022 - 21:01

Després de revisar les actes de la seua declaració, l’ex-vice-presidenta del Consell, Mónica Oltra, ha eixit de la Ciutat de la Justícia quan faltaven cinc minuts per a dos quarts de nou del vespre.

N’ha eixit somrient, com alleujada. Ha comentat amb els periodistes que havia estat un dia molt llarg per a tots i els ha agraït la paciència per l’espera.

Quant a l’interrogatori, ha dit que havia respost totes les preguntes del jutge, del fiscal i de les defenses. “He contestat totes les qüestions, com he fet sempre, des de la transparència i per la rendició de comptes.”

Mónica Oltra ha reiterat que ha entrat tranquil·la i serena als jutjats i que n’ha sortit tranquil·la i serena i una mica més cansada. “Ara és el temps de la justícia, espere que totes les explicacions que he donat convencen a qui ha de convèncer. És el moment de tenir paciència.” Després de reiterar que ha respost tot allò que li han demanat, se n’ha anat.

Prop de dotze hores a la ciutat de la justícia

La declaració de Mónica Oltra ha durat set hores, però la seua estada a la Ciutat de la Justícia s’ha allargat fins a quasi dotze.

Mitja hora abans de la citació, a les nou del matí, Oltra ha arribat a peu als jutjats. L’escortaven els dos advocats que la defensen. L’esperaven desenes de periodistes i un grapat de col·laboradors. Els més afins. La majoria, d’Iniciativa, el seu partit. Però també hi havia la coordinadora de Compromís, Àgueda Micó. L’han aplaudida amb un entusiasme moderat, però n’hi ha hagut prou perquè l’ex-vice-presidenta mostràs un puntet d’emoció. Quan ha tingut un caramull de càmeres i de micròfons davant, Mónica Oltra ha dit que arribava al jutjat tranquil·la i serena. En aquell moment ha decidit de no fer cap més declaració, però ha assegurat als periodistes que hi parlaria en eixir, quan haguessen acabat els interrogatoris a què la sotmetrien el jutge primer, i a continuació el fiscal i els advocats tant de la defensa com de l’acusació.

Una mica separada de tot, altiva i aliena a allò que passava, l’agitadora ultra Cristina Seguí assajava posturetes i enregistrava un vídeo en què relatava, una vegada més, la seua victòria d’haver aconseguit la imatge que avui s’ha produït: Mónica Oltra entrant al jutjat.

La declaració s’ha fet a porta tancada. El jutge ha prohibit expressament l’enregistrament de l’acte per a evitar que en el futur es puguen filtrar les imatges de l’ex-vice-presidenta asseguda davant el jutge.

Prop de quatre hores davant el jutge

Tot i que ella ha arribat amb anticipació, l’interrogatori ha començat amb prop d’una hora de retard. Mónica Oltra ha esperat acompanyada dels advocats que el jutge instructor, Vicente Ríos, començàs el toll de preguntes que tenia preparades per a aclarir el cas. Volia saber si ella va ordenar l’elaboració d’un informe paral·lel sobre els abusos quan el cas ja estava judicialitzat, en quina data va tenir coneixement dels suposats abusos comesos pel seu ex-marit i per quins motius no van notificar els abusos fins al cap d’uns quants mesos.

El resum de totes les respostes de Mónica Oltra a l’instructor de la causa contra ella és que en cap moment no va donar instruccions sobre el cas dels abusos. Ha explicat que ella era la consellera titular, però que mai no ha intervingut en l’àmbit tècnic de la gestió de cap centre. Tampoc del Niño Jesús, on hi hagué els abusos.

El jutge ha entrat reiteradament en aspectes valoratius sobre accions de tercers i ella ha dit que no coneixia els fets. L’instructor també ha volgut saber per què si la menor va relatar els fets el febrer del 2017 no va ser fins el juny d’aquell any que una inspectora del Grup de Menors de la Policia va obrir les diligències de la investigació. Oltra ha respost que està convençuda de la bona fe dels tècnics de la conselleria.

Es nega a respondre a l’extrema dreta

Després d’un recés per a dinar, Mónica Oltra ha respost les preguntes del fiscal, Jaime Cussac. Tal com ja havia anunciat, l’ex-vice-presidenta s’ha negat a respondre l’interrogatori de l’acusació. L’exerceix Teresa, la víctima dels abusos, representada per José Luis Roberto, el líder del grupuscle d’extrema dreta Espanya 2000. L’acusació popular l’exerceix l’associació liderada per Cristina Seguí. El seu advocat és Pablo Delgado, amic, advocat i director del despatx on treballa ara l’ex-president de la Generalitat Francisco Camps.

Els advocats de Mónica Oltra, Miguel Ferrer i Daniel Sala, han centrat les seues preguntes en aspectes bàsics. Ha respost que va conèixer el cas per una telefonada del seu ex-marit el 4 d’agost de 2017, i ha negat que ordenàs en cap moment d’obrir una investigació paral·lela.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any