Mocadorà de Sant Dionís

Quan arriba el mes d’octubre, el massapà envaeix el rebost de les pastisseries valencianes. Els aparadors s’omplin de colors i un grapat de mocadors de tela pengen rere l’aparador de les botigues.

El Nou d’Octubre, Sant Dionís i diada del País Valencià, a les comarques de l’Horta és costum que els enamorats s’obsequien amb un present ben curiós: la mocadorà. Dolços de massapà, habitualment amb forma de fruites i hortalisses, s’emboliquen en un mocador de tela –tradicionalment de seda– lligat per totes quatre puntes.

Quin és l’origen de la mocadorada?

Segons el mite, la tradició recorda l’entrada de Jaume I a la ciutat de València l’any 1238, quan els andalusins obsequiaren la seua esposa, Violant d’Hongria, amb productes de l’horta.

Un segon relat situa l’origen de la mocadorada al segle XVIII, després de la guerra de Successió. En el context dels Decrets de Nova Planta, es prohibí llançar coets durant la festivitat del Nou d’Octubre. Com a resposta, els pastissers de la ciutat inventaren el piulet i el tronador, dos dolços que simulen la forma dels petards prohibits. També són fets de massapà, tot i que cuit i farcit, a l’estil de la casca de Reis.

La casca, l’alternativa valenciana al tortell de Reis

Malgrat que no se sap realment l’origen del costum, totes dues històries configuren el contingut de la mocadorada actual, amb el piulet i el tronador com a figures centrals, envoltats de fruites i verdures ensucrades. El seu caràcter romàntic, atès que s’intercanvia entre estimats, ha convertit Sant Dionís, per pura coincidència, en el dia dels enamorats per als valencians.

Una tradició en expansió

Segons que explica Laura de Juan, secretària general del Gremi de Forners i Pastissers de València, cada any se’n venen unes 45.000 al Cap i Casal i al voltant de 25.000 en unes altres comarques. “És una tradició que cada dia va a més, sobretot entre la gent jove”, diu.

D’ençà de fa quaranta anys, el gremi organitza el Concurs de Sant Dionís. Enguany, la pastisseria Aixa de Puçol (Horta Nord) ha guanyat el premi a la millor mocadorada. Els altres guardons són per al millor aparador o per a la millor innovació.

El premi a la millor degustació ha estat per a la pastisseria Llopis d’Alzira, a la Ribera Alta. Si bé la mocadorada és un costum originari de l’Horta de València, aquests darrers anys s’ha expandit a més zones del territori, on les administracions tracten de promocionar-la.

A Gandia, l’ajuntament ha organitzat un tast de massapans i una demostració de com es preparen. També a la comarca de la Safor, Palma de Gandia ha fet un taller de mocadorada per a xiquets i Ròtova anima els veïns a comprar-la als forns locals. Fins i tot a Onda, a la Plana Baixa, l’han inclosa a la programació per al Nou d’Octubre.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.