Mitjà, sobre el passaport d’immunitat: ‘Haurem de decidir si volem concerts d’ací a 6 o 10 mesos o no fer-ne en 2 anys’

Diu que l'acreditació s'utilitzaria per a grans esdeveniments i també s'hauria de debatre a l'hora d'obrir el turisme

VilaWeb
ACN
22.04.2020 - 14:55
Actualització: 22.04.2020 - 16:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’investigador Oriol Mitjà, autor de l’informe sobre desconfinament del govern, ha dit que els catalans com a comunitat haurien de decidir si acceptaven un passaport immunitari o no. ‘Si volem fer concerts ràpidament, d’ací a sis mesos o deu, o si preferim l’alternativa de no fer concerts en dos anys’, ha afegit en declaracions a Catalunya Ràdio. Mitjà considera que el passaport d’immunitat és una eina ‘que cal considerar i que ha d’estar sobre la taula’, tot i reconèixer que ‘està verda i ha de madurar’.

Segons Mitjà, l’acreditació s’utilitzaria especialment en grans esdeveniments, perquè en altres situacions, com ara una aula universitària, es pot optar per prendre la temperatura a l’entrada, per exemple. També és un debat que cal tenir, ha dit, a l’hora d’obrir el turisme.

La tornada a una certa normalitat dependrà molt de la capacitat que tingui el sistema de fer moltes proves i detectar casos, ha remarcat Mitjà. Per als grans esdeveniments culturals i esportius, pensa que encara falten ‘bastants mesos’. ‘Hem de pensar que els mesos vinents es normalitzarà la situació de l’hostaleria, però trigarem molt a normalitzar esdeveniments amb grans aglomeracions’, ha precisat.

Mitjà argumenta que en un concert de tres mil persones, si n’hi ha una d’infecciosa, ‘s’hi crea un brot epidèmic’ i la corba incrementa ‘de manera exponencial i disparada’. ‘Són situacions de risc molt alt que, tret que la situació estigui molt controlada o utilitzem eines molt contundents, no es poden permetre en bastants mesos’, ha insistit.

Segons l’investigador, sembla que l’estat espanyol s’ha encallat en la fase 1, la de la tornada a la feina. Les coses que passin a partir d’aquí, precisa, dependran dels recursos per a fer controls. I el passaport d’immunitat serviria per a les grans aglomeracions, on no es poden fer qüestionaris de símptomes ni prendre de temperatura. Serviria, doncs, ‘per a destriar una persona infecciosa i evitar un nou brot’.

Mitjà ha explicat que hi havia països que consideraven d’implantar aquest passaport, com ara el Regne Unit i Alemanya, i ha advertit que serà un debat que caldrà fer quan toqui obrir el turisme. Sobre la fiabilitat de les proves serològiques, ha dit que n’hi ha que no són fiables, però que d’altres sí. Pel que fa a la immunitat, diu que hi ha prou proves –com les que s’han fet en micos i amb altres coronavirus– per a dir que es creen anticossos que protegeixen del virus durant un temps.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes