Milers de persones s’han manifestat sota la pluja a Bilbao en rebuig de l’aplicació de l’article 155 contra Catalunya i a favor del dret de decidir. La marxa ha estat convocada per EH Bildu, ELA, LAB, Steilas, CNT, EHNE i Gure Esku Dago i s’hi han adherit organitzacions com Podemos, Ezker Anitza-IU i Ernai. En canvi, el PNV no hi ha participat perquè, segons que ha dit, tot i compartir la reivindicació, refusa ‘les formes com s’ha convocat’.

Durant la manifestació s’han sentit crits en favor de la independència i exigint l’alliberament dels presos polítics. En arribar a l’ajuntament de Bilbao, Zuriñe Hidalgo, cantant del grup Hesian i presentadora d’ETB, i el catedràtic Ramón Zallo han llegit un manifest en defensa del dret de decidir.

‘El discurs de Felipe VI va ser un punt d’inflexió que va conformar un bloc mediàtic, polític, sindical i econòmic per a perpetuar el règim’, ha dit el coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi. Tenint en compte això, ha afegit, els bascos han de prendre els carrers i construir un mur popular-democràtic per fer-hi front.

El secretari general del sindicat ELA, Adolfo Muñoz, ha insistit que l’empresonament d’adversaris polítics havia de tenir conseqüències en la política basca. ‘No es pot governar amb qui defensa l’article 155’, ha dit.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]