Microsoft ha admès que els seus treballadors escoltaven i transcrivien una part de les ordres de veu al seu assistent digital Cortana, a més d’algunes trucades de l’aplicació Skype, encara que l’empresa ha defensat que només ho feia quan els usuaris ho havien acceptat prèviament.

Segons que ha revelat Vice, Microsoft utilitza treballadors humans per escoltar i transcriure converses personals per Skype, en els casos en què els usuaris del servei van fer servir l’eina de traducció que ofereix l’aplicació.

Aquest servei de traducció de Skype, que es va llançar l’any 2015, permet que els usuaris obtinguin traduccions en forma de text en temps real quan fan una trucada de veu o una videotrucada amb una altra persona. Aquesta funció opera mitjançant els mecanismes d’Intel·ligència Artificial de Microsoft.

Encara que l’aplicació de Skype informa els usuaris que les trucades amb l’eina de traducció poden ser analitzades, no els avisa que aquest procés pot implicar la revisió de treballadors humans. A més, les tasques de revisió i transcripció fetes per treballadors de Microsoft inclouen també els comandaments de veu dels usuaris de l’assistent digital de Microsoft, Cortana, inclòs de sèrie a Windows 10, segons que recull Vice.

Tal com passava amb Amazon i el seu assistent Alexa, Google i l’Assistent i Apple i Siri, les tasques de transcripció de Microsoft tenen com a objectiu millorar el reconeixement de veu i les traduccions d’eines com Cortana i Skype. Tant Google com Apple han anunciat recentment que aturaven els seus programes de control de qualitat.

En un comunicat enviat a Vice, Microsoft reconeix que ‘recol·lecta dades de veu per proporcionar o millorar els serveis de veu com la cerca, els comandaments de veu, el dictat i la traducció’. La companyia defensa que intenta ser ‘transparent’ en l’ús de dades i informar-ne els usuaris. Assegura que n’obté el permís abans de recollir i utilitzar les seves dades de veu, i que s’apliquen procediments de seguretat per a respectar la privacitat, com l’anonimat de les dades i la prohibició de la seva difusió a tercers.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb