La micropigmentació de l’arèola-mugró després d’un procés oncològic s’estén arreu del país

  • És el punt final de la reconstrucció mamària

VilaWeb
Redacció
18.10.2021 - 21:06
Actualització: 19.10.2021 - 08:15

El Departament de Salut ha anunciat  que s’aplicarà a tot  Catalunya la prestació de micropigmentació del complex arèola-mugró 3D, l’última fase de les reconstruccions mamàries a pacients oncològiques. Ara per ara, hi ha onze hospitals que fan el procediment, i és previst que d’ací a dos anys el facin una quinzena. A Catalunya, el càncer de mama és el més freqüent en les dones i s’estima que l’any passat se’n van diagnosticar 4.626 casos nous, un 28% de tots els detectats. La supervivència de les pacients diagnosticades de càncer de mama al cap de cinc anys és d’un 84%. Quant a les intervencions oncològiques, cada any se’n fan prop de 5.000, de les quals 1.500 poden requerir mastectomies i, d’aquestes, unes 900 la micropigmentació terapèutica del mugró.

Al País Valencià,  l’Hospital General de València va incorporar una consulta de micropigmentació de l’arèola el gener del 2020, la primera de la sanitat pública valenciana. El mes d’abril, l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe també va obrir una consulta, i s’hi fan unes 15 micropigmentacions al mes i unes 10 primeres consultes. La directora d’Infermeria de l’hospital, Ana Regueira, explica que, a causa de la gran demanda que hi ha, és previst d’augmentar els dies de consulta per atendre tants pacients com sigui possible. La unitat de mama de l’hospital atén 300 casos nous de càncer de mama cada any, dels quals s’actua sobre la mama en més de 260, entre 40 i 60 dels quals necessiten pigmentació de l’arèola.

A les Illes, la sanitat pública ofereix aquest servei a l’Hospital Universitari Son Espases de Palma d’ençà de fa quinze anys. El mes de desembre es va implantar la tècnica al Mateu Orfila de Menorca, fet que permet que les pacients no s’hagin de moure d’illa. L’àrea de salut d’Eivissa i Formentera disposa d’ençà del març una consulta de micropigmentació, un servei que facilita el trasllat de desenes de dones a l’hospital Son Espases per aplicar aquesta tècnica.

L’aplicació de a micropigmentació de l’arèola-mugró posterior a un procès oncològic s’està incorporant en els darrers anys en els centres públics com una fase bàsica per a la recuperació de les pacients. S’ha demostrat que pot contribuir decisivament a la millora de l’autoestima, l’autoimatge i la qualitat de vida i  ajuda a recuperar a les pacients la confiança en si mateixes. La micropigmentació del complex arèola-mugró és el punt final de la reconstrucció mamària i recrea l’efecte òptic tridimensional de projecció d’aquesta part del cos. S’aplica a  les dones amb neoplàsia de mama a les quals s’ha fet una mastectomia i una oncoplàstia mamària que afecta la zona del mugró i l’arèola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor