Més de 250 persones lligades al món de l’art han signat el manifest ‘MACBA por venir’ contra els recents acomiadaments de la conservadora en cap, Tanya Barson, i el cap de programes, Pablo Martínez i els canvis organitzatius al MACBA. Al text consideren que els canvis organitzatius al museu evidencien “el problema de la governança de les institucions culturals”. Han lamentat que ha estat “un procés unilateral, jeràrquic i opac sense tenir en compte les treballadores del museu”. En aquest context, aposten per “aturar el canvi d’organigrama” i han reclamat revocar el canvi dels estatuts del 2015 de manera que el càrrec del gerent se situï de nou jeràrquicament sota la direcció.

Al manifest assenyalen que el 16 de juliol la conservadora en cap, Tanya Barson, i el cap de programes, Pablo Martínez, van ser cessats mitjançant “un burofax enviat per la gerència del museu amb notícia de cessament de 48 hores, en el quals se’ls comunica que els seus llocs de treball, guanyats sota concurs públic, deixen d’existir degut a la implantació d’un nou organigrama”.

Consideren que la implantació d’un nou organigrama, així com l’acomiadament i supressió de dos llocs de treball claus com la direcció de programes i la conservadora en cap “s’han fet efectius en períodes d’excepció i sense direcció del museu: entre l’absència de la direcció sortint, Ferran Barenblit, i la incorporació de Elvira Dyangani, prevista l’1 de setembre de 2021″.

Han recorda també que durant el període de trànsit sense direcció del 2015 “es va procedir a una actualització dels estatuts del museu, impulsats per l’anterior gerència, amb la fi d’adequar la entitat a les últimes modificacions legals i adscriure el museu l’Ajuntament, que passa a ser l’administració dominant”. Han apuntat que aquest canvi introduirà també “una sèrie de modificacions en el càrrec del gerent que deixa d’estar jeràrquicament sota el de direcció”.

Els signants del manifest es preguntem “quina és la garantia d’una convocatòria d’un concurs públic, i l’avaluació d’un projecte per part d’un jurat professional i independent, si les administracions no poden garantir les eines organitzatives i de decisió per portar a terme aquest projecte, a la vegada que possibiliten que la gerència pugui implantar una nova organització de manera unilateral”. Segons el document, això suposa “una aposta per models des dels que la gestió gerencial se supedita a una direcció d’un museu públic, habitat, divers, integrador, proper, accessible, transformador i transcendent”.

Els signants aposten per “aturar el canvi d’organigrama” aprovat en el Consell General del 15 de juliol del 2021, “donant possibilitat a la nova direcció de conèixer a l’equip, i poder pensar de manera dialògica l’organigrama que millor respongui al projecte guanyat per concurs públic”. També han reclamat revocar el canvi dels estatuts del 2015 de manera que el càrrec del gerent se situï de nou jeràrquicament sota la direcció, per tal de vetllar per un treball conjunt i en diàleg entre direcció y gestió.

Signants

Abans de les deu de la nit han signat el manifest més de 250 persones, entre les quals hi ha curadors com Cuauhtemoc Medina Gonzalez, Maria Ines Rodriguez, Moritz Küng, Carolina Grau, Ignasi Aballí; l’arquitecta Olga Subirós, l’antropologa Yayo Herrero, la subdirectora del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, Mabel Tapia, i la filosofa Marina Garcés. També el signen els artistes Dora Garcia, Antoni Abad, Francesc Ruiz, Melanie Smith i Daniel García Andújar, així com Iñaki García, de l’Associació Cultural el Raval-El Lokal.

Marina Garcés i Yayo Herrero

La filosofa Marina Garcés i l’antropòloga i educadora social Yayo Herrero han anunciat aquest mateix dimecres la seva decisió d’abandonar el MACBA com a protesta pel cessament de Tanya Barson i Pablo Martínez. Ocupaven el càrrec de directors acadèmics del Programa d’Estudis Independents juntament amb Pablo Martínez.

Canvi d’organigrama

El manifest fa referència al canvi d’organigrama del MACBA. El museu va que, entre altres canvis organitzatius, es crea una nova Direcció d’Educació i Mediació, que depèn de direcció, que inclou els departaments d’Educació, Mediació, Responsabilitat Social i Accessibilitat, i Gestió de Públics. També es potencia una Direcció de Conservació i Recerca, que inclou els departaments de Programes, Exposicions, Col·lecció, Publicacions, Centre de Documentació, que també depenen de la directora.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.