Descriuen els marcadors neuronals que prediuen l’eficàcia de la teràpia psicològica en pacients amb ansietat

  • La troballa ha de permetre de fer tractaments terapèutics més personalitzats, segons un grup de científics internacionals

VilaWeb
ACN
26.01.2022 - 08:35
Actualització: 26.01.2022 - 12:05

Un grup internacional de científics ha descrit que l’activació de dos circuits neuronals concrets indica una bona resposta de la teràpia cognitivoconductual. Aquesta és el tractament d’elecció per als trastorns d’ansietat, però tan sols la meitat dels pacients mostren una millora important. El grup ha estat encapçalat pels doctors Miquel Àngel Fullana i Joaquim Raduà, de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Agustí Pi i Sunyer (IDIBAPS) i el doctor Carles Soriano-Mas, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Els resultats mostren que les persones que milloren arran de la teràpia abans presenten una major activació de les regions cerebrals que permeten identificar els estímuls altament rellevants.

Aquestes persones són capaces de distingir clarament, per exemple, entre estímuls indicadors d’un risc potencial i els que no aporten informació. A més, tenen actives les regions cerebrals que els permeten ser conscients dels efectes fisiològics que els causen els estímuls.

En l’estudi es van revisar els resultats d’anàlisi de les ressonàncies magnètiques funcionals del cervell de gairebé 450 pacients amb ansietat procedents de disset estudis previs. Les anàlisis fetes van permetre posar en relació l’activitat de diferents regions cerebrals durant la realització de diferents tasques amb components emocionals amb la reducció de símptomes d’ansietat després del tractament cognitivoconductual.

Els investigadors afirmen que conèixer el grau d’activació d’aquestes regions cerebrals abans de l’inic de la teràpia permetrà millorar el maneig clínic dels pacients, ja que es pot predir l’efectivitat de la intervenció. Afegeixen que la combinació d’aquests marcadors amb d’altres han de permetre fer tractaments més personalitzats i efectius dels trastorns mentals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any